Årskursus 2017 - omtale

Skrevet af DOKS' stævneudvalg.

Af DOKS’ stævneudvalg (Poul Skjølstrup Larsen, Bente Hogrefe Nielsen og Christina Beltoft Mortensen)

I anledning af fejringen af reformationen vil en del af DOKS’ årskursus foregå i Haderslev på grund af byens tætte forbindelse til Wittenberg, såvel i 1500-tallet som i nutiden.

Kurset starter mandag den 1. maj, helt efter det sædvanlige mønster med sidste nyt fra Kirkeministeriet efterfulgt af det uundværlige og meget populære punkt, orientering fra sekretariatsleder Bjørn Arberg.

Derefter drager vi i busser til Haderslev Domkirke, hvor der er gudstjeneste med biskop Marianne Christiansen, Haderslev Drengekor, organist Kristian Lumholt og domorganist Henrik Skærbæk Jespersen.

Højdepunktet i Haderslevs kirkelige historie er nok tiden omkring indførelsen af reformationen i årene 1525 til 1530. Da den unge Junker Christian i 1525 fik tildelt Haderslev og Tørning len, bosatte han sig på det nu længst forsvundne "Haderslevhus" og begyndte straks at få indført reformationen, godt 10 år før det skete i kongeriget. Christian, der havde god kontakt med Luther, tilkaldte to teologer fra Wittenberg og fik i 1528 udfærdiget de såkaldte "Haderslev-artikler". Haderslev er det første sted i hele Norden hvor reformationen blev gennemført, og kan derfor med rette kaldes "Nordens Wittenberg". Efter murens fald i Tyskland er der etableret venskabsforbindelse mellem Haderslev Domkirke og menigheden i Slotskirken i Wittenberg, og også mellem byerne Haderslev og Wittenberg.

 

Om aftenen markerer DOKS reformationsjubilæet med en uropførelse af Niels Rosing-Schow med domorganist Hanne Kuhlmann ved domkirkens prægtige Marcussen-orgel. Hanne Kuhlmann vil derudover blandt andet spille musik af Johann Sebastian Bach. Ved hjemkomsten står baren naturligvis åben for tørstige sjæle.

Det er efterhånden blevet tradition, at man tirsdag formiddag kan vælge mellem flere forskellige tilbud. Den meget roste norske orgelpædagog Björn Vidar Ulvedalen vil bringe et emne op, som i øjeblikket ligger DOKS’ bestyrelse meget på sinde, og heldigvis også har fået stor bevågenhed blandt mange af vores medlemmer: Undervisning på orgel for børn og unge. Han vil både fortælle om sin pædagogik og arbejde i praksis med nogle børn og unge.

Det er naturligvis også muligt i stedet at vælge orgelsafari. Et meget spændende restaureringsarbejde er netop tilendebragt i Brødremenighedens Kirkesal i Christiansfeld. Brødremenigheden er en evangelisk-luthersk frimenighed, grundlagt i 1773. Byen Christiansfeld blev i 2015 optaget på UNESCOs verdensarvsliste. Kirkesalens orgel er bygget af Marcussen & Søn i 1865 og har 21 stemmer på 2 manualer og pedal. Der er igennem tiden udført flere ombygninger af orglet, i 1900, 1948 og 1973, senest er orglet restaureret i 1981. Nu er orglet ført tilbage til sin oprindelige disposition. De gamle kassebælge og deres trædefunktion er bragt tilbage i funktion, desuden er der etableret ny vindforsyning med kilebælg til benyttelse sammen med blæseren, og der udføres diverse istandsættelsesarbejder. Det er et virkelig unikt og meget interessant instrument. Organist i Gråsten Slotskirke Rut-Elena Boyschau vil spille, og Dennis Bang Fick, der har fulgt restaureringsarbejdet nøje, vil fortælle. I Søstrehusets korsal står et fint lille instrument på 6 stemmer, bygget i 1770 af Jürgen Hinrichsen Angel. Denne lille perle vil blive trakteret af endnu en organist fra Haderslev Domkirke, Thomas Berg-Juul. Der vil blive afsat god tid i Christiansfeld til både at se Marcussenorglets indre dele og besigtige de meget smukke huse i Christiansfeld.

Tirsdag eftermiddag er afsat til generalforsamlingen, og derefter er der festaften.

Onsdag formiddag er der foredrag med lektor ved FUV Benny Grey Schuster med titlen ”Kan Gud ikke lide jernbeton? Gives der en særlig Luthersk måde at bygge og indrette kirker på?”

Benny Grey Schuster er en meget populær kursusleder på FUV i Løgumkloster. Han har altid en anderledes og ”skæv” vinkel at beskue verden på. Man kan glæde sig til et både meget lærd og meget humoristisk foredrag, og han vil i dagens anledning også komme med en vinkling af nyere orgelfacader.

Inden vi afslutter med frokost er der koncert i Sct. Nicolai kirke i Kolding. Vi markerer 70-året for fødslen en af vore mest interessante komponerende organistkolleger, Peter Møller. Kirkens organist Hedvig Dobias vil spille udvalgte værker på kirkens skønne Marcussen-orgel på 57 stemmer fra 1977 og vi vil høre nogle af Peter Møllers mere ukendte salmemelodier, melodier der i den grad fortjener at komme frem i lyset. Peter Møllers søn Christoffer Møller, der er komponist, producer, pianist og organist, vil spille nogle af sin fars klaverkompositioner.

 

Årskursusudvalget håber at se rigtig mange til et forhåbentlig opbyggeligt og inspirerende kursus og hyggeligt kollegialt samvær.

 

Prisen er stadig kr. 4300,- for hele kurset.

 

 

DOKS’ årskursus finder sted i dagene mandag den 1. maj kl. 14.00 til onsdag den 3. maj kl. 13.00 på Hotel Comwell Kolding, Skovbrynet 1, 6000 Kolding.

 

Dansk Organist og Kantor Samfund - Vesterbrogade 57, 1.th. - 1620 København V - 33 79 16 85 - Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.