Anmeldelse - Original og personlig salmejazz

Skrevet af Ole Reuss Schmidt.

Nordic Standards. Danske og norske salmemelodier med Mads Granum, flygel & keyboard, Mads Hansen, saxofon & klarinet, Thomas Ovesen, kontrabas, Ricco Victor, trommer & klokkespil, Nanna Kristensen, vokal. Gateway Music MAGR 03

Gennem de senere år er der udkommet en del cd’er med ”salmejazz”, og ikke så underligt, for rigtig mange salmer egner sig til jazzudøvelse.

Jeg synes imidlertid også, at salmejazzen er stivnet lidt, og at markedet måske er blevet en anelse overmæt.

 

I den forbindelse er det særdeles opløftende, at Mads Granum, der ved siden af et vidt forgrenet virke som rytmisk musiker, også beklæder embedet som andenorganist ved Lindevang Kirke på Frederiksberg, har udsendt en overordentlig vellykket cd med titlen ”Nordic Standards”.

Sammen med fire øvrige fremragende musikere, Mads Hansen, sax og klarinet, Thomas Ovesen, bas,  Ricco Victor, trommer, samt sangerinden Nanna Kristensen, spiller Mads Granum her karskt swingende, ægte, karakteristisk og velklingende jazz, når det er allerbedst.

På omslaget skriver Willy Egmose, at han selv har haft en aktie med i Mads Granums oplæring i jazz-klaver.

Jeg synes imidlertid, at man kan mærke en linje fra Oscar Peterson til Willy Egmose og videre til Mads Granum på denne cd, og det bliver musikken bestemt ikke mindre interessant af.

Samtidig formår Mads Granum i høj grad også at sætte sig eget, originale og personlige præg på musikken, og i det hele taget bliver der på fornemmeste vis eksperimenteret undervejs fra alle de medvirkende musikeres side.

Alle de benyttede salmemelodier er af nordisk oprindelse, deraf titlen ”Nordic Standards” (sikke dog en god ide), og i den forbindelse bemærker man, samtidig med et aldrig svigtende swing-element, også en vidunderlig lys og lyrisk jazz-sound igennem hele cd’en.

Det er rigtig fint lavet, denne cd vil interessere både jazz-folket, salme-folket og dem, der er til begge dele, og jeg kan kun give den min allerbedste anbefaling.


 

Dansk Organist og Kantor Samfund - Vesterbrogade 57, 1.th. - 1620 København V - 33 79 16 85 - Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.