Klumme - Børn, musik, kirke

Tidligere var det en selvfølge, at skolebørn havde et kendskab til folkekirken, og at de fik undervisning i musik og sang. Det er det ikke mere. Alt for mange børn har ikke noget forhold til det at synge, og folkekirken står heller ikke centralt i det gennemsnitlige skolebarns bevidsthed, for nu at udtrykke det pænt. Der er meget at indhente.

Erfaringer omkring tidsregistrering

To artikler om tidsregistrering af hhv. sekretariatsleder Bjørn Arberg og professor Preben Melander blev bragt i januar- og februarnummeret. Denne tredje og sidste artikel i serien tager sit udgangspunkt i en konkret foretaget tidsregistrering, og giver nogle idéer til den mere praktiske del af tidsregistrering.

Baggrund for tidsregistrering
Der er to kirker i Ringkøbing med hver deres organist. I ferierne er det ofte den samme præst der prædiker i de to kirker. Der var derfor et ønske om, at organisterne også dækkede for hinanden i ferieperioderne.

Kirkens musik i centrum for nyt landsdækkende undervisningsprojekt

Kan man ved hjælp af kirkeorglet og dets mangefacetterede udtryk blive bekendt med menneskelige grundfølelser som sorg og glæde, fylde og tomhed? Kan man ved at lytte til tonerne afgøre, hvilken kirkelig begivenhed, der er tale om – og kan man selv omsætte alle disse stemninger og toner til en fortælling, der alene består af orgelmusik og reallyde?

Ja, det kan man godt. Også selvom man kun er 7-10 år og ikke har de store musikalske forudsætninger.

DOKS har fået ny hjemmeside

Baggrund for ny hjemmeside
DOKS fik i begyndelsen af februar ny hjemmeside, hvilket mange sikkert allerede har opdaget. Den tidligere hjemmeside var oprettet i en software-version, som var blevet forældet. På grund af sidens opbygning var det ikke længere muligt at opdatere hjemmesidens software, og en følge heraf var, at sikkerheden på hjemmesiden var utilstrækkelig. Vi oplevede da også flere forsøg på ulovlig indtrængning på hjemmesiden.

Knut Nystedt er død

(3. september 1915 i Oslo - 8. december 2014)
Komponisten Knut Nystedt døde mandag 8. december, 99 år gammel. Nystedt var en norsk komponist og organist, mest kendt for sin kormusik.  Stykker som ”Laudate dominum” og ”Immortal Bach” er blevet internationalt kendte, men listen over hans værker er lang.

Kirkemusikkens dag i Haslev

Salmedigter og komponist Arne Andreasen

25. juni indbyder Sjællandsk Kirkemusikskole igen til Kirkemusikkens dag, en inspirationsdag for alle med interesse for kirke, salmesang og kirkemusik. Temadagen har i år fokus på salmer og salmesang.

International Choir Festival i Randers

14.-17. oktober afholdes den femte International Choir Festival i Randers. Amatørkor fra hele verden konkurrerer i kategorierne blandet kor, kammerkor, ungdomskor, børnekor og rytmisk kor. Der er underkategorier for kirkemusik og ”verdslig” musik. Der uddeles guld-, sølv- og bronzediplomer og en hovedpræmie på 50.000 Dkr.

En international jury vil bedømme de deltagende kor og dirigenter, og give deres vurderinger og råd til alle deltagere. Obligatoriske stykker til alle kategorier er komponeret af Pernille Sejlund.

Anmelselse - Gamle temaer på nye måder

Finn Evald: Roskilde Koraler. 21 koralbearbejdelser til kirkeåret. Inkluderer cd, hvor komponisten spiller koralerne på Raphaëlis-orglet i Roskilde Domkirke. Forlaget Sela. Samlet pris kr. 275. Cd alene kr. 100,-

Der er konstant brug for musikalske forsyninger af gode og brugbare orgelkoraler til højmessen. Og heldigvis findes der komponister, der bruger tid og talent på at imødekomme dette behov, og som dermed beriger organisterne med nye præ- og postludier.

Anmeldelse - Fra Beatles til Boulez

Jens Ramsing: Alle mine kilder / 24 orgelkoraler, Kirkemusikforlaget 2014. Pris kr. 298. Organ works by Jens Ramsing. Played by the composer at the P.G. Andersen organ in our Lady’s Church, Vordingborg, Denmark. Helikon Records HCD 1076. Producer: Jesper Jørgensen.

Stilmæssigt kommer komponisten og organisten Jens Ramsing vidt omkring på denne udgivelse – 24 orgelkoraler, der strejfer mange områder i det 20. århundredes musikalske topografi – stiltræk, der frejdigt låner fra såvel Hindemith, Alain, Holmboe og jazz, såvel som fra den centraleuropæiske efterkrigs-avantgarde.

Anmeldelse - Original og personlig salmejazz

Nordic Standards. Danske og norske salmemelodier med Mads Granum, flygel & keyboard, Mads Hansen, saxofon & klarinet, Thomas Ovesen, kontrabas, Ricco Victor, trommer & klokkespil, Nanna Kristensen, vokal. Gateway Music MAGR 03

Gennem de senere år er der udkommet en del cd’er med ”salmejazz”, og ikke så underligt, for rigtig mange salmer egner sig til jazzudøvelse.

Jeg synes imidlertid også, at salmejazzen er stivnet lidt, og at markedet måske er blevet en anelse overmæt.

Dansk Organist og Kantor Samfund - Vesterbrogade 57, 1.th. - 1620 København V - 33 79 16 85 - Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.