EKEK-møde 2005 i Strasbourg
Man behøver ikke at opholde sig ret lang tid i Strasbourg, før man falder for dens charmerende bykerne med smukke kirker, kanaler, uforskammet mange velbevarede bindingsværkshuse samt borgerhuse fra 1700-1800-tallet. Som turistmål sælger byen nærmest sig selv, hvad man da også på en almindelig hverdag kan iagttage på trængslen af turistbusser. Dog, intet paradis uden en slange: Avisen DNA (Dernière Nouvelle d’Alsace) omtalte på min ankomstdag til byen problemet med mange butikslukninger i centrum af Strasbourg samt en deraf tiltagende opdeling af byen med en turistzone i centrum og beboelsesområder og handel i periferien. Problemet kendes overalt i Europa, hvor den ældre bebyggelse efterhånden bliver kulisse for souvenirbutikker og deslige.
På en tindrende klar efterårsdag med temperaturer på den rigtige side af 20 grader, var det dog ikke opholdet i byens Altstadt og et besøg i byens gamle protestantiske hovedkirke St-Pierre-le-Jeune, der havde min første prioritet, men derimod biennalen for protestantisk kirkemusik i Evangelische Konferenz für Europäische Kirchenmusik (EKEK), hvor jeg skulle deltage som repræsentant for DOKS. Konferencen havde denne gang omkring 50 deltagere fra 15 lande, pænt fordelt mellem øst og vest.
Ved EKEK’s møder er beretningerne fra de forskellige lande, det man kunne kalde “kirkemusikkens tilstandsrapport”, spændende og tankevækkende:
Det overrasker næppe at høre, at man i de østeuropæiske lande fra Baltikum til Slovakiet og Ungarn ikke kender til fuldtidsansatte kirkemusikere - kun enkelte stillinger er halvtidsstillinger! Det lønmæssige niveau er meget lavt, og honoreringen karakteriseres også af musikerne selv som symbolsk. I flere af disse østeuropæiske lande er de lutherske og reformerte menigheder en minoritet i forhold til den katolske kirke; men de løn- og ansættelsesmæssige forhold er nogenlunde ens, uanset hvilket kirkesamfund der er tale om.
Vender man blikket mod Vesteuropa er forskellene imidlertid ganske betragtelige. I Tyskland er det førhen pæne antal af A- og B-stillinger (svarende til DOKS-stillinger) kommet under kraftigt pres i de seneste år med massive nednormeringer til følge. Som eksempel herpå kan man fremdrage en by som Flensborg med o. 90.000 indbyggere, hvor der i øjeblikket kun er 2 fuldtidsstillinger på A- og B-niveau! Hvis man også ser på organistområdet på C-niveau (svarende til danske PO-stillinger) er der stort set kun deltidsstillinger med lav beskæftigelsesgrad og et lønniveau på en brøkdel af danske PO-organisters.
Situationen i Holland er endnu værre: Ifølge de hollandske repræsentanters udsagn er der i hele landet én fuldtidsstilling som organist! Kun ganske enkelte stillinger når op på 50 %´s beskæftigelse. Der er flere årsager hertil:
1) organist- og kantorfunktionen er som hovedregel delt i to stillinger
2) antallet og omfanget af organistens opgaver ved siden af gudstjenester og koncerter er ringe og
3) det stadigt vigende medlemstal i de forskellige protestantiske kirkesamfund har medført, at mange menigheder er relativt små. Disse forhold betyder, at de hollandske organister traditionelt har og har haft undervisning og/eller koncertvirksomhed som hovedindtægtskilde.
Situationen i de nordiske lande er velbekendt for dette blads læsere, og i min rapport om situationen i Danmark kunne jeg for de øvrige konferencedeltagere berette om gunstige ansættelsesforhold, der bl.a. skal ses på baggrund af det tætte forhold mellem stat og kirke, kirkernes høje medlemstal samt en god faglig organisering. Der er nok ikke noget at sige til, at forundring - måske blandet med misundelse - er reaktionen på beskrivelsen af vore hjemlige forhold hos deltagerne uden for Norden.
I diskussionerne mellem deltagerne stod det klart at der uden for Norden er et betydeligt stærkere skel imellem det religiøse og det verdslige i samfundet, ikke mindst på skoleområdet. Den skarpe opdeling mellem det religiøse og det verdslige blev beklaget, ikke mindst af tyskere, franskmænd og hollændere. I disse lande er skellet blevet føleligt større i løbet af de seneste 30-40 år, mens det for østlandenes vedkommende er sket helt tilbage fra kommunismens indtog for godt 60 år siden. Her er bruddet således allerede nu et par generationer gammelt.
I Holland, hvor der for nylig er gennemført en sammenlægning af de reformerte kirker og den lutherske kirke, er det samlede medlemstal dalende, og de indvundne “stordriftsfordele” er ret begrænsede. Nedlæggelsen af mindre kirker har ikke betydet en tilsvarende øget samling omkring den større, tilbageblevne nabokirke, og opbygningen af en ny fælles sogne- og kirkeidentitet klares tydeligvis ikke i et snuptag.
I Tysklands nye forbundslande (det gamle DDR) står kirken generelt set svagt som et resultat af den rigide undertrykkelse af kirkelivet og adskillelsen af folk og kirke i et par generationer. Fravalget af kirkemedlemskab er også blevet mærkbart i den vestlige del af Tyskland, bl.a. ved indførelsen af den såkaldte “østskat” til styrkelse af infrastrukturen i de nye forbundslande. Østskatten er beløbsmæssigt på størrelse med kirkeskatten…! De faldende indtægter medfører naturligvis store problemer, som man ikke bare kan omstrukturere eller spare sig ud af. Fyring af præster og kirkeligt personale giver generelt dårligere service, færre initiativer og mindre engagement, og følelsen af at en dødsspiral er sat i gang breder sig.
På denne baggrund kunne indlægget om kirkemusikken og kirkemusikernes situation i dagens Danmark godt virke som salt i såret på vore europæiske kolleger. Vores situation på kirkemusikområdet er særdeles privilegeret, og netop i lyset af forholdene i vore nabolande bør ideerne om en eventuel adskillelse af stat og kirke give anledning til bekymring. En del hjemlige debattører synes i disse år at være tiltrukket af “klare standpunkter”, “enkelhed” og “gennemskuelighed”, og på det kirkelige felt er der folk, der lufter tanker om nye relationer mellem stat og kirke. Næppe nogen forestiller sig en stigning i medlemstallet ved en eventuel adskillelse af stat og kirke; men selv det forventelige numeriske fald er nok ikke den største fare, som lurer: Nej, problemet er snarere, at den folkelighed, som er opbygget igennem mange generationer omkring kirken, kunne stå for fald - den er i dag truet, javist, men dog for intet at regne i forhold til den forringelse af kirkens betydning i det verdslige samfund, der ville ske ved en egentlig adskillelse. Netop i den danske version af den lutherske kirke med Grundtvig i den historiske bagage virker det som et paradoks at ville adskille folkekirken yderligere fra folket og de verdslige institutioner!
Polemisk sagt må ændringer, der fjerner kirken fra dens folkelige basis, og dermed angriber sammenhængen mellem verdslig og kirkelig kultur betegnes som en form for hasardspil!
Set fra et snævert defineret dansk kirkefunktionærstandpunkt virker det naturligvis som en ren kamikaze-aktion at promovere en yderligere adskillelse af stat og kirke. Overordnet set er det imidlertid det samme for selve folkekirken, idet “rummene” for det religiøse, kirkelige og folkelige liv ville indsnævres og yderligere adskilles. Med tanke på udviklingen og virkeligheden i adskillige af de øvrige europæiske lande, kan man, trods de forskelle der vitterligt er mellem landenes kirker, med stor sandsynlighed forudse en proces med dalende medlemsopbakning i kirken og en deraf følgende negativ udvikling på stort set alle områder af kirkens liv.
Temaet for konferencen i 2005 - kaldet “Strassburger Gespräche” - var “Kirkemusikken i det 21. århundrede”: et ikke uaktuelt emne, selvom det dog må siges at være svært at udtale sig med vægt på dette tidlige tidspunkt i århundredet! Som på DOKS’s årsmøder, hvor nogle af emnerne har handlet om “fremtidens kirkemusiker”, består “tricket” i ikke at tale om fremtiden, men derimod at tale om den nærmeste fortid, som man så forhåbentligt kan sige noget begavet om. Tidens tendens er jo at se fremad (“Lad os nu se fremad” som en kendt dansk politiker ynder at sige det), men så længe det sker ved i virkeligheden at se bagud, kan man jo også blive klogere!
Hovedindlægget til diskussion af temaet var et foredrag ved Bernhard Reich, Kirchenmusikdirektor i den sydtyske by Calw i Württemberg, hvor udviklingen fra 1970´erne og frem på tankevækkende vis blev analyseret. Et af de interessante aspekter i hans foredrag var udformningen af jobannoncer for kirkemusikere i perioden! Ifølge Reich giver de både et billede af de skiftende ønsker til arbejdets indhold samt synet på musikerens rolle i forhold til menigheden.
Han gav rammende kommentarer til en række forskellige syn på kirkemusikken: den konserverende organist, den aktivt samarbejdende organist, den fornyende og aktiviserende organist, den menighedsfokuserende organist, for nu blot at nævne de vigtigste tendenser. Det var hans erfaring at der i dag generelt i kirkemusikken er en stor stilistisk åbenhed mellem det klassiske og det populære. Reichs konklusion var at det absolut ikke kun er musikken, der er afgørende for, om gudstjenesten i dag kan fastholde menigheden, og så bliver spørgsmålet om klassisk og/eller populær kirkemusik et underpunkt, der nok påkalder sig interesse, men ikke er afgørende, da al kirkemusik skal dyrkes lige seriøst. Det kan være befriende at starte diskussionen om fremtidens kirkemusik herfra, frem for at hænge fast i dyndet omkring salmernes toneleje og forsimplende pip om klassisk contra populær musik i kirken, som meget af den såkaldte debat om kirkemusik herhjemme byder på!
Et af de mest diskuterede emner på konferencen var den dalende kvantitet og kvalitet i de europæiske skolers sang- og musikundervisning. Dette medfører problemer for kirkemusikken i dag og ikke mindst i fremtiden. Fra stort set alle lande kunne der berettes om en nedprioritering af elevernes timetal og uddannelsen af musiklærerne. Lederen af den engelske kirkemusikskole, Geoff Weaver, kunne således berette om massive problemer med at opretholde niveauet i kirkekorene i England, og fra flere tyske kirkemusikere var svaret, at meget af repertoiret nu må “braklægges”, da korene ikke fortsat kan løfte opgaverne. Et lyspunkt var (måske ikke overraskende) Ungarn, hvor en deltager kunne berette, at det stadigvæk i Kodálys hjemland er utænkeligt, at en lærer kan få arbejde uden at dokumentere færdigheder i sang og nodekundskab!
Der blev med stemmer fra et stort flertal af de forsamlede vedtaget en resolution, der opfordrer politikere og uddannelsesinstitutioner til at styrke musikundervisningen på alle niveauer i landene.
Resolutionen taler om en faldende kvalitet i den generelle musikuddannelse i samfundet og kæder dette sammen med en tiltagende kulturel forarmelse i Europa.
Holdningen blandt konferencens deltagere var nok pessimistisk afventende til resolutionens effekt; men holdningen syntes også at være: “hellere et lille slag i luften end slet intet slag”!
Konferencen sluttede med gudstjeneste i en lokal protestantisk betonkirke fra 1960´erne. Bygningens elendige bevaringstilstand og gennemført triste og skrabede interiør fik mig igen til at sammenligne med forholdene i Norden, hvor kirkebyggeriet i vor tid generelt har været på et højt æstetisk niveau, både hvad angår den arkitektoniske og håndværksmæssige udformning.
En gudstjeneste med engageret salmesang og musik var under disse ydre omstændigheder det eneste, der kunne redde én fra en søndagsdepression, og det lykkedes heldigvis takket være smukt spil af forhenværende domorganist i Uppsala Lars Angerdal og hollandske Rijk Jansen samt den velsyngende forsamling af EKEK’ere.