Poul-Gerhard Andersen 100 år

Skrevet af Helge Gramstrup.

Poul-Gerhard AndersenFredag den 17. december ville en af dansk orgelbygnings store personligheder, Poul-Gerhard Andersen, være fyldt 100 år.

I den anledning vil der om eftermiddagen kl. 16 blive afholdt en koncert i Vor Frelsers kirke i København ved kirkens to organister Jens E. Christensen og Lars Sømod. Efter koncerten vil der være en mindesammenkomst i kirkens korværelse.

Poul-Gerhard Andersen begyndte sin orgelbyggertilværelse hos Marcussen & Søn og var i mange år dette firmas mand i København. I 1963 etablerede han sit eget orgelbyggeri. Det er mange orgler, både i ind- og udland, der i dag vidner om hans store evner inden for orgelbyggerkunsten, ikke mindst som facadetegner og som intonatør, hvor han gennemlevede hele orgelbevægelsens udvikling og satte sit præg på mange fremragende instrumenter.

P.-G. Andersen udgav i 1929 “Orglet - Håndbog for Orgelspillere”, som i 1955 blev efterfulgt af den langt større “Orgelbogen”, som i dag er den mest omfattende bog på dansk om orgelbygning og alt, hvad dertil hører. Bogen findes også i engelsk udgave.