Den Jyske Sangskoles 2. Masterclass i sang for børn og unge 2005

Skrevet af Mads Bille.

Hvordan skaber vi kormiljøer som er lige så legende, målrettede og fyldt med drømme som dem vi oplever i sportens verden?

Masterclassen, der finder sted fredag 4. marts kl. 15 - søndag 6. marts kl. 15, er et forum for sangundervisning af børn og unge på før-konservatorieniveau.

Vi henvender os til både sangpædagoger og kordirigenter/organister og håber at få skabt en dialog mellem disse uddannelser og arbejdsområder.
Ved denne anden masterclass diskuterer vi hvordan hørelære, sangundervisning og korprøver kan udvikle det enkelte kormedlem til en selvstændig korsanger.
Vi tager hul på en mere systematisk undersøgelse af hvordan den danske musikpædagogiske tradition, med individet og legen højt prioriteret og den centraleuropæiske musikpædagogik, med metodikken og målorienteringen i højsædet, kan være til gensidig inspiration.

Operachefen for Den Kongelige Opera Kasper Bech Holten åbner masterclassen. Som leder af hele to operahuse er Kasper Holten mere end nogen opmærksom på betydningen af at udvikle det enorme potentiale af sangere som findes blandt de i alt 40.000 børn og unge som i dag synger i skolekor, kirkekor, ungdomskor osv.

Aarhus Universitetskor er et ungt kor, spækket med talentfulde sangere, som under Carsten Seyer-Hansens ledelse giver koncert. Om aftenen holder komponisten og dirigenten Bo Holten et foredrag, hvor han reflekterer det danske korliv i det internationale korliv.

Om lørdagen åbnes for en række værksteder, hvor en række danske og udenlandske sangpædagoger, dirigenter og hørelærepædagoger lader døren til deres forskellige værksteder stå åben.

Workshop-korene er Herning Kirkes Drengekor, Midt- og Vestjyllands Pigekor, Jægersborg-Gentofte Kirkes Børnekor og Vestjysk Musikkonservatoriums Korskole. I alt 50 drenge/mænd og 120 piger.

Margrete Enevold underviser drenge- og mandssolister. Lotte Smith-Petersen underviser pigesolister. Bo Holten arbejder med musik for mandskor med en gruppe unge mandssangere. Den dansk/japanske sangpædagog Ikuyo Sato underviser en gruppe af drengesopraner. Den norske kontratenor og stemmeforsker Carl Høgset underviser drengestemmer i overgangsalderen og kontratenorer. Dirigent og hørelærepædagog Wilma ten Wolde underviser til dagligt på konservatoriet i Haag og leder et professionelt hollandsk pigekor. Denne weekend underviser hun et 120 personers stort pigekor sammensat af Jægerborg Kirkes Børnekor, Konservatoriets Korskole, Esbjerg og Midt- og Vestjyllands Pigekor.

Professor Inge Marstal viser med en gruppe af tredjeklassespigerne fra Midt- og Vestjyllands Pigekor hvordan man kan lave hørelære med børn.

Søndag formiddag afholdes en panelpræsentation og diskussion af Folkekirkens Ungdomskors læreplaner i sang, hørelære og gudstjenestelære. Projektet fremlægges af blandt andet FUK’s formand, domprovst Kim Eriksen.

Søndag eftermiddag afsluttes masterclassen med en koncert, hvor de mange unge sangere præsenterer resultaterne af samarbejdet med gæstelærerne.

Masterclassen er henlagt til Den Jyske Sangskole på Nørregade 7, Herning.
Den fine gamle bygning har netop gennemgået en større restaurering og bliver i februar taget i brug som Sangskolens nye hjem.
Igen i år har vi entreret med Skarrildhus, som ligger omkring 25 km syd for Herning. Denne gamle herregård må være landets smukkeste kursuscenter, beliggende midt i en klassisk engelsk park.
Der er arrangeret bustransport, således at man kan parkere sin bil i Herning når man ankommer og lade den stå til efter den afsluttende værkstedskoncert.

Kurset, med kursusafgift, overnatninger og fuld forplejning koster kr. 2.000. Nærmere oplysninger og rekvirering af kursusfolder på Den Jyske Sangskole, tlf. 97 12 28 60, eller Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Bemærk tilmeldingsfrist mandag 31. januar.