Spisepause efter den danske model

En kommentar fra DOKS’ formand Karin Schmidt Andersen

Når Inge Kjær Andersen, næstformand i Landsforeningen af Menighedsråd, på foreningens hjemmeside og i Kristeligt Dagblad den 21. februar har meddelt, at hun undrer sig over, at aftalen om betalt spisepause også gælder for folkekirkens ansatte, må man undre sig. Og forundringen vokser, når Landsforeningen samtidig mener, at denne sag viser, at den danske model ikke er gældende i folkekirken.

Denne sag er netop et eksempel på, hvordan den danske model virker, også på folkekirkens område.

I den danske model aftaler man sig som bekendt til rette. Det var ganske vist ved at gå helt galt ved de centrale overenskomstforhandlinger i 2018, men man fandt en løsning, og den danske model sejrede. I den aftale, man indgik, blev det endegyldigt fastslået, at der er betalt spisepause for ansatte i staten.

Senere blev der rejst tvivl om, hvordan aftalen skulle fortolkes, men Medarbejder- og Kompetencestyrelsen har meldt, at retten til betalt spisepause gælder for alle, der er omfattet af statens forhandlinger, herunder naturligvis folkekirkens ansatte. Skatteministeren, der med den nuværende regeringsdannelse har det øverste ansvar som statslig arbejdsgiver, har hermed ønsket at lukke diskussionen, så alle kan komme videre og have et godt udgangspunkt for de kommende overenskomstforhandlinger.

Når Inge Kjær Andersen undrer sig, må det være, fordi hun har en egen forståelse af, hvad den danske model går ud på, og fordi hun ikke anerkender menighedsrådene som offentlige arbejdsgivere, der er en del af det statslige forhandlingssystem. Det må betyde, at Landsforeningen ønsker at privatisere menighedsrådene og folkekirken og indføre et andet forhandlingssystem end det statslige. Hvis det er baggrunden for Landsforeningens ambition om at få forhandlingsret, ville det være klædeligt at melde det klart ud. Men man spørger undrende: Er det en holdning, der har opbakning fra landets menighedsråd?

Dansk Organist og Kantor Samfund - Vesterbrogade 57, 1.th. - 1620 København V - 33 79 16 85 - Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.