Besparelser på konservatorierne

Vedvarende besparelser på konservatorierne og den kirkemusikalske kandidatuddannelse

DOKS’ bestyrelse ser med stor bekymring på de vedvarende krav om besparelser på konservatorierne. Den aktuelle udsigt til besparelser er af hidtil usete dimensioner og DOKS frygter at det kan medføre uoprettelig skade på de berørte uddannelser, herunder på den kirkemusikalske kandidatuddannelse.

Flere års besparelser på grund af ”omprioriteringsbidraget”, som reducerer institutionernes økonomi med 2 % pr. år, har medført, at mulighederne for effektivisering på drift og administration synes udtømt. De fortsatte krav om besparelser rammer derfor nu også selve undervisningen.

DOKS frygter at det vil udfordre læringen i de grundlæggende kompetencer så meget at kommende kandidaters færdigheder vil være svækket på væsentlige områder. Den kirkemusikalske kandidatuddannelse er en bred uddannelse, med fire hovedfag (solistisk orgelspil, liturgisk orgelspil, korledelse og teori) der understøttes af hovedfagsrelaterede bifag og almene bifag. Denne undervisning i grund- og specialkompetencer kan ikke erstattes af selvstudie og yderligere beskæringer i undervisningstid risikerer derfor at gå ud over fagligheden.

Kirkeministeriets analyser viser at der også i fremtiden vil være efterspørgsel efter dygtige konservatorieuddannede kirkemusikalske kandidater. I en virkelighed, hvor der ikke er ledighed  blandt DOKS organister og udsigt til store årgange på vej mod pension, er der reelt beskæftigelse til flere kandidater end der uddannes. Set i det lys synes det særligt meningsløst at forringe den kirkemusikalske uddannelse

Det tager lang tid at opbygge høj kunstnerisk kvalitet, men kun et pennestrøg at nedbryde den.

Dansk Organist og Kantor Samfund - Store Kannikestræde 8 - 1169 København K - 33 79 16 85 - Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.