Fremtidens kirkemusikere?

Af Philip Schmidt-Madsen, Bente Hogrefe Nielsen, Peter Bjerregaard Mortensen, Karin Schmidt Andersen (DOKS’ konferenceudvalg)
Det kunne være interessant at stille DOKS’ medlemsskare spørgsmålet: Hvem har haft betydning for dit valg af uddannelse og din vej til orgelbænken? For de allerfleste af os vil svaret sikkert ligge gemt i én bestemt person, som vi med taknemmelighed tænker på, ét menneske der åbnede musikken og instrumentet for os. Måske var det en korleder, den lokale organist eller en musiklærer der viste vejen. Vi husker også alle de første gange man fik lov at sidde ved instrumentet helt alene, fik lov at lukke sig ind i en tom kirke og på egen hånd gå på opdagelse i instrumentets fascinerende klange og mange muligheder.


Hvis vi også i fremtiden skal have konservatorieuddannede kirkemusikere, er det nødvendigt at dagens børn og unge præsenteres for orgelmusik, kan tilbydes kvalificeret undervisning og ikke mindst møder engagerede organister.
DOKS vil gerne bidrage til dette ved i forbindelse med orgelfestivalen på DKDM i november at indbyde alle medlemmer og andre interesserede til en konference, hvor erfaringer og inspiration deles og hvor der kan tegne sig nogle visioner og veje at gå.
Ikke alle DOKS-organister kan eller skal undervise, men alle kan i deres arbejde medtænke et ansvar for at udbrede glæden ved vores fag og instrument for de børn og unge, der i forvejen har berøring med kirken og måske spotte de særligt interesserede og hjælpe dem videre til relevant undervisning og øvemuligheder.

Copenhagen International Organ Festival
Det Kongelige Danske Musikkonservatorium 9.-13. november 2016
Dette års orgelfestival fokuserer på orglets rolle i fremtiden, de mange kammermusikalske og tværkunstneriske sammenhænge, orglet kan indgå i, samt musik fra perioden 1830-1930. Festivalprogrammet offentliggøres løbende på www.dkdm.dk/ciof
I festivalen indgår en international konference om orgelpædagogik for børn i samarbejde med Sjællands Kirkemusikskole. Torsdag d. 10. november kan man bl.a. overvære praktisk undervisning og koncert med børn.
Fredag d. 11. november kl. 9-12.30 arrangerer DOKS en konference om Fremtidens kirkemusiker og spørger: Er der nye veje at gå for at øge interessen for orglet som instrument blandt børn og unge og sikre rekrutteringen til de kirkemusikalske uddannelser? Hvad sker der i øjeblikket rundt om i landet? Hvordan kan den lokale organist og kirke bidrage?

Else Marie Kristoffersen

Oplæg, debat og visioner med en række nøglepersoner, der har erfaringer på området. Mød Else Marie Kristoffersen, Katrine Immerkjær Kristiansen, Henrik Skærbæk Jespersen, Anne Agerskov, Mads Bille, Tine Fenger m.fl.
Nærmere information hos udvalget bag konferencen og på DOKS’ hjemmeside.

 

Dansk Organist og Kantor Samfund - Store Kannikestræde 8 - 1169 København K - 33 79 16 85 - Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.