Ved Øresunds Strande - DOKS-stævne i Vedbæk april 2013

Af stævneudvalget: Poul Skjølstrup Larsen, Bente Hogrefe Nielsen og Karin Schmidt Andersen

Ved næste års DOKS-stævne, mandag den 22. april til onsdag den 24. april, vil vi gå på opdagelse i en række kirker nord for København med Hotel First Marina, Vedbæk, som det faste holdepunkt. Helt efter den klassiske "liturgi" vil vi indlede vores stævne med at høre nyt fra Ministeriet for Ligestilling og Kirke. Måske er der til den tid nyt fra udvalget der arbejder med Folkekirkens Styringsstruktur.

Et vigtigt og populært punkt er derefter sekretariatsleder Bjørn Arbergs orientering om aktuelle politiske og faglige problemstillinger.

thumb_AudiovoxPå sekretariatet får Bjørn Arberg ofte spørgsmål om høreskader og høreværn. DOKS har derfor inviteret firmaet Audiovox til i forlængelse af Bjørn Arbergs time at komme og fortælle om deres overvejelser i forbindelse med musikerhøreværn og præsentere deres produkter. Der vil i løbet af stævnet blive flere muligheder for at stille uddybende spørgsmål til medarbejdere fra Audiovox samt eventuelt få taget mål til individuelle musikerhøreværn.

Stævnets gudstjeneste er lagt i Jægersborg kirke med et af orgelbevægelsens perler, både klangligt og visuelt, Marcussenorglet fra 1944. Kirkens organist Mads Damlund vil stå for den musikalske ledelse, og prædikant er en af kirkens præster, Hanne Sander. Mads Damlund er solistuddannet organist fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, med diplomeksaminer i kirkemusik og som pianist fra samme sted. Han har desuden studeret et år ved Conservatoire Nationale Supérieure de Musique, Lyon. Han udgav i 2006 debut-cd med Bachs Goldbergvariationer optaget på Garnisons kirkes orgel. Samme år debuterede han, med en koncert med musik af Buxtehude, Ligeti og Carl Nielsen sammen med Danmarks Radios Børnekor.

Han har siden 2006 været ansat som organist ved Jægersborg kirke, hvor han bl.a. i 2007 opførte Buxtehudes samlede orgelværker og udvalgt kammermusik, dokumenteret på cd. Med Jægersborg Consort har han regelmæssigt opført oratorier og kantater, og han er medarrangør af Gentofte Barokdage.

Hvor vi i 2012 præsenterede nogle af den rytmiske musiks aktører i det kirkemusikalske landskab, har vi denne gang inviteret et af landets fornemmeste ny-musik-ensembler, Athelas Sinfonietta Copenhagen, til at fremføre nyere kompositions musik ved en koncert i den smukke Bagsværd kirke, tegnet af Jørn Utzon. Folkekirkens position som kulturbærer og kulturformidler må naturligvis også favne dette aspekt.

"Begyndelser" er overskriften på koncerten, der sætter fokus på århundredeskiftets betydning for musikken. Publikum inviteres med på en musikalsk tidsrejse fra 1200-tallet til i dag, som viser, at århundredeskiftet ofte har inspireret nytænkning i musikken såvel som i resten af åndslivet. Værkerne der, som det altid har været tradition, er en blanding af verdslig musik og gejstlig musik, er arrangerede eller genkomponerede af bl.a. Lasse Schwanenflügel Piasecki og Christian Winther Christensen.

Sidste år forsøgte udvalget at lave forskellige workshops, hvor man kunne vælge sig ind på et emne der har særlig interesse.

Tirsdag formiddag bliver der to muligheder. Korworkshop med den norske dirigent Elisabeth Holte eller orgelsafari under Ole Olesens kyndige vejledning. Turen går til orgler nord for København som er bygget inden for de sidste ti år.

På programmet står Engholmkirken, som blev indviet i 1994 og har et Carsten Lund-orgel fra 2005, Lillerød kirke som er en gammel kirke med et Marcussen-orgel fra 2011, samt til Søllerød kirke med et orgel fra Frobenius bygget i 2010.

For mange af deltagerne i Kirkemusiksymposiet i Island var mødet med Uranienborg Vokalensemble et af højdepunkterne. Koret blev grundlagt af Elisabeth Holte i 2002 og er tilknyttet Uranienborg kirke i Oslo. Med sit kor har hun samarbejdet med musikere fra miljøer som jazz, folkemusik og barok, hvilket understreger hendes musikalske nysgerrighed og lyst til hele tiden at udfordre sit kors musikalske udtryk og intentioner.

Ved korworkshoppen tirsdag formiddag kan man møde Elisabeth Holte. Hun vil fortælle om sit arbejde som kantor ved Uranienborg Kirke, og dele ud af sine erfaringer såvel kunstnerisk som organisatorisk. Workshoppens deltagere skal også være aktive og synge under Holtes ledelse, når hun præsenterer korsatser af norske komponister. Der bliver tale om satser egnet til gudstjenestebrug og i en sværhedsgrad, som mange umiddelbart vil kunne bruge i deres eget kor.

thumb_Elisabeth_HolteElisabeth Holte er uddannet kantor og musikpædagog fra Norges Musikhøjskole afsluttende med en mastergrad i kordirektion. Hun har været gæstedirigent hos kor som Vokal Nord, Oslo Kammerkor, Bodø Domkor, Danmarks Radios Kammerkor og Det norske Solistkor. Hun bliver ofte brugt som instruktør og dirigent ved seminarer og kurser i Norges Korforbund og Ung kirkesang.

Resten af tirsdagen er afsat til generalforsamling og festmiddag. Mon ikke også der bliver tid til at fordybe sig i nodeudstillingen samt udveksle erfaringer med kolleger. Ofte giver det sidste et stort fagligt udbytte som man ikke skal underkende.

Onsdag formiddag starter med foredrag, hvor årets jubilar Søren Kierkegaard er i centrum. Det er den legendariske teolog Jørgen I. Jensen, der vil tale om Søren Kierkegaard og musikken med udgangspunkt i det berømte essay om Mozarts "Don Giovanni" fra "Enten - Eller" med titlen "De umiddelbare erotiske Stadier eller det Musikalsk-Erotiske". Mange husker stadig Jørgen I. Jensens forrygende foredrag ved DOKS-stævnet på Bornholm over Carl Nielsen og Rued Langgaard.

Stævnet slutter onsdag formiddag med orgelkoncert i Ordrup Kirke, hvor vinderen af Carl Nielsen Orgelkonkurrencen 2011 Philip Schmidt-Madsen blandt andet vil give sin fortolkning af Commotio.

I juni 2011 vandt Philip Schmidt-Madsen 1. pris ved Den Internationale Carl Nielsen Orgelkonkurrence og blev yderligere hædret for den bedste fortolkning af Carl Nielsens Commotio. Siden han aflagde Diplomeksamen i 2007 med højeste karakter, har Philip Schmidt-Madsen bl.a. studeret i Bremen afsluttende med Kirchenmusik A-Eksamen og siden 2010 har han studeret i solistklassen ved DKDM. Blandt en lang række legater kan nævnes, at han i 2012 modtog et stipendium til fortsat kunstnerisk udvikling fra Léonie Sonnings Musikfond.

Vi drager dog ikke hjem uden en afsluttende frokost på hotellet.

Vi kan igen i år holde prisen for stævnet nede på kr. 4300,-.

Gå ikke glip af muligheden for at møde kolleger og få ny faglig inspiration, sæt kryds i kalenderen og søg dit menighedsråd om støtte. På gensyn i Vedbæk!

Dansk Organist og Kantor Samfund - Store Kannikestræde 8 - 1169 København K - 33 79 16 85 - Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.