DOKS's årsmøde 2011 i Randers

Niels_Ebbesen_statue_RandersEt frisk 2011 ligger klar, og straks må tankerne gå til årets DOKS-stævne, der finder sted efter at bøgen er sprunget ud: 2.-4. maj i den historierige østjyske købstad Randers! Byen er også rig på kirker, og vi skal omkring de to centrale hovedkirker, Sct. Peders og Sct. Mortens. Begge kun få minutters gang fra det hyggelige hotel Scandic Kongens Ege, hvor vi skal bo.

Vi begynder mandag med indkvartering, og første officielle programpunkt er "Nyt fra Kirkeministeriet", hvor enten ministeren eller en af ministeriets embedsmænd vil fortælle om, hvad der rører sig med relation til os, og der er mulighed for at stille spørgsmål.

Spørgsmål kan også stilles til DOKS’  dygtige sekretariatsleder Bjørn Arberg, der efterfølgende vil orientere om aktuelle problemstillinger og besvare medlemmernes sikkert mange spørgsmål.

Åbningsgudstjenesten finder sted i Sct. Peders Kirke, hvor rektor for Teologisk Pædagogisk Center (i daglig tale TPC) og tidligere sognepræst Eberhard Harbsmeier vil prædike.

 

Harbsmeier er nok kendt af mange DOKS-medlemmer fra undervisningsinstitutionerne i Løgumkloster, og han er desuden adjungeret professor for praktisk teologi ved Det Teologiske Fakultet, Aarhus Universitet. For musikken står kirkens organist Karsten Blond, hvis prisbelønnede Sct. Peders Drenge- og Pigekor medvirker ved tjenesten.

Efter aftensmad på hotellet er der busafgang til Mariager Kirke, hvor aftenens koncert finder sted. Den over 500 år gamle klosterkirke, som da den blev bygget hørte til landets største, fik i 2010 et nyt orgel leveret af den franske orgelbygger Bernard Aubertin. Et spændende instrument, som Hillerøds slotsorganist Sven-Ingvart Mikkelsen vil traktere i halvdelen af koncertens program.

thumb_Sct_Peders_Koncertkor_1Derudover står der god kormusik på programmet. Atter møder vi Karsten Blond, der ved siden af sit ungdomskorarbejde ved Sct. Peders Kirke er leder af Sct. Peders Koncertkor. Et kor, der siden sin stiftelse i 1980 har givet adskillige koncerter i ind- og udland og tillige været prisvinder ved flere internationale korkonkurrencer. Der venter dels norsk musik af Knut Nystedt og af den i USA bosatte Ola Gjeilo (Henholdsvis norsk kormusiks ”nestor” og ”Benjamin”). Dels uddrag af britiske Herbert Howells’ Requiem samt musik af hans landsmand Geoffrey Poole, oprindelig komponeret til King’s Singers. Endelig synger koncertkoret en sats af amerikanske Morten Lauridsen, der betragtes som USA’s førende nulevende korkomponist. Der er meget at glæde sig til ved denne mandag aftens koncert, og når bussen vender tilbage til hotellet, er der som vanligt efterhygge i baren for dem, der har lyst til det.

Tirsdag formiddag er udflugtsdag. Vi skal til Clausholm Slot, et af landets bedst bevarede barokslotte, opført i 1690erne af storkansler Conrad Reventlow. Efter en rundvisning (og en kop kaffe) står Gwyn Hodgson klar i  slotskirken til at fortælle om og spille på det historiske orgel bygget o. 1700, sandsynligvis af Brd. Botzen. Orglet opnåede en særlig berømmelse, da man under en restaurering gjorde et værdifuldt nodefund, musik fra Chr. IV’s tid, der var anvendt som tætningsmateriale i bælgene!

Der er frokost på hotellet og tirsdag eftermiddag står som altid i generalforsamlingens tegn. Lige så fast programpunkt er naturligvis festmiddagen om aftenen.

Karl_Aage_RasmussenOnsdag morgen begynder med foredrag ved komponist, forfatter, foredragsholder m.m. Karl Aage Rasmussen. Han vil i juni 2011 være aktuel med en ny Mahler-biografi i anledning af markeringen af 100-året for Mahlers død. Karl Aage Rasmussen kalder sit foredrag ”Gustav Mahlers musik: Musikalsk sorgarbejde?”.

I artiklens indledning blev det lovet, at vi på stævnet også skulle besøge Sct. Mortens Kirke. Og det skal vi nu! Efter et helt sikkert åndrigt og tankevækkende foredrag, spadserer vi den hyggelige tur ned til kirken, hvor anden del af formiddagen byder på koncert.

Chr_PraestholmKirkens organist Christian Præstholm har allieret sig med medspillende lydtekniker Morten Elkjær, der er ansat ved DIEM (Dansk Institut for Elektronisk Musik). Sammen vil de fremføre Ivar Frounbergs voldsomme og visionære and sank in tumult into a lifeless ocean... for orgel og live elektronik. Et stykke for "præpareret" orgel (med bl.a. mikrofoner ophængt inde i orglet, der optager mens Christian spiller, bearbejder det "live" og sender det gennem et computerprogram og ud gennem en række højttalere placeret i kirkerummet, hvilket muliggør at han kan spille ekko med sig selv eller få orglet til at lyde fuldkommen forvrænget, eller...).  Desuden vil det store Poul-Gerhard Andersen-orgel ved koncerten blive vist fra en mere traditionel side med Marcel Duprés dramatiske Symphonie Passion og musik af Bach.

En indholdsmættet formiddag runder således DOKS’s 2011-årsmøde af – tilbage er kun en bid frokost inden afsked og afrejse.

Hele herligheden fås for kr. 4300,-. Stævneudvalget vil gerne understrege, at det er nødvendigt at melde sig til for at deltage i stævnet (bortset fra generalforsamlingen). Også selv om man kun agter at deltage i udvalgte programpunkter. Som vanligt er der mulighed for reduceret pris ved tilmelding til dele af stævnet.

På gensyn i Randers!

Dansk Organist og Kantor Samfund - Store Kannikestræde 8 - 1169 København K - 33 79 16 85 - Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.