Nyt fra Copydan Tekst & Node

Med hjælp fra kirkerne har Copydan Tekst & Node netop afsluttet en landsdækkende undersøgelse, der har til formål at afdække kirkernes reelle kopiforbrug. Det betyder, at Copydan Tekst & Node nu har et mere præcist billede af, hvilke tekster, salmer og andre værker der aktuelt kopieres i kirkerne. Undersøgelsen danner grundlag for, at Copydan Tekst og Node nu kan tilbyde kirkerne kopiaftaler, som i højere grad svarer til virkeligheden.

For når danske komponister, salmeforfattere og lignende kunstnere har begået et værk, som andre synes godt om, og ønsker at kopiere, har de ret til at modtage et beløb for deres arbejde, fordi deres værker er beskyttet af ophavsretsloven.

Ophavsretsloven er til for at beskytte dem, der lever af at skrive, komponere og udgive. Som det fremgår af loven må man ikke kopiere såkaldte beskyttede materialer uden en tilladelse. Dette gælder også de noder og tekster, der kopieres af ansatte ved kirkerne. I princippet skal kirkerne derfor kontakte og indhente tilladelse fra hver enkelt forfatter, komponist, forlag mv., hver eneste gang de kopierer – med mindre de har en aftale om kopiering med Copydan Tekst & Node.

DOKS's interesse på området er tosidet. Det skyldes, at organisationen både repræsenterer de organister og kantorer ved godt 400 af landets kirker, som har behov for at kopiere i forbindelse med deres arbejde, f.eks. i forbindelse med korledelse. Samtidig repræsenterer organisationen medlemmer, som selv komponerer værker og således opnår ophavsret i forhold til deres materiale.

I den forbindelse forklarer sekretariatsleder for DOKS Bjørn Arberg: "En del af det materiale der kopieres i kirkerne, herunder primært nodemateriale til kor, kan således meget vel være udarbejdet af andre medlemmer af DOKS", men siger samtidig: "Vi har naturligvis en interesse i, at en aftale bliver så enkel som mulig, samt at den ikke omkostningsmæssigt lægger en dæmper på vores medlemmers mulighed for at udfolde sig musikalsk som korledere, ved at kirkerne laver restriktioner i forhold til kopiforbrug".

Fordi Copydan Tekst & Node sender de penge, som kirker med en kopiaftale betaler, videre til de personer, som står bag de kopierede noder og tekster, bidrager kirkerne til, at ny kunst og viden kan blive til.

Dansk Organist og Kantor Samfund - Store Kannikestræde 8 - 1169 København K - 33 79 16 85 - Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.