DOKS's årsmøde 2008 i Roskilde

Ikke siden 1993 har Sjællands ældste domkirkeby dannet ramme om DOKS-organisternes årsmøde, så i dagene 21.-23. april 2008 går turen for en stor del af vor stand atter til kongegravenes hovedstad.

Som sidste år i Kolding indlogeres vi på hotel Comwell, Vestre Kirkevej 12, 4000 Roskilde – det er den tidligere højskole, der ligger i Himmelev lidt nord for Roskilde centrum med herlig udsigt over Roskilde Fjord, hvorfra vikingerne sejlede ud i verden. Stævne og ophold koster denne gang kr. 4.100,- – nedenfor et udpluk af, hvad man får for de penge.

Indkvarteringen finder sted mandag fra kl. 13, og kl. 14 begynder første fastsatte programpunkt, hvilket vanen tro er Nyt fra Kirkeministeriet. Hvem kirkeministeren er vides ikke i skrivende stund, men et er sikkert: der sker mange forandringer på det folkekirkelige område i disse år, så der er helt sikkert (lidt for) spændende nyt at berette og spørgsmål fra medlemmerne, der trænger sig på.

Ars NovaEfter en for de fleste nødvendig kaffetår følges op på det forrige indslag med Arbergs Bjørnetime – vores kyndige sekretariatsleder vil uddybe de ministerielle udmeldinger, der har særlig relevans for os, og besvare spørgsmål efter bedste evne vedr. løn og ansættelsesvilkår m.m. Et programpunkt der ved de seneste årsmøder har været stor interesse for.

Og så er det tid til musik! Den »store« koncert finder naturligvis sted i Roskilde Domkirke, hvortil busser vil transportere os, og hvor Ars Nova og organist Kristian Olesen kl. 17 venter med et endnu ukendt men helt sikkert spændende program. Efter denne koncertoplevelse og den første begivenhedsrige eftermiddag er det spisetid, og en lækker buffet står derfor parat i den nærliggende Restaurant Håndværkeren få skridt fra domkirken.

Herefter håber vi på godt vejr til en smuk travetur ned til kirken i den gamle bydel Sct. Jørgensbjerg, hvor årmødets gudstjeneste vil finde sted. Det bliver en utraditionel aftengudstjeneste – en nutidig pinsemesse for fem jazzmusikere, organist, kor og sopransolist. Messen er komponeret specielt til Sct. Jørgensbjerg Kirke af den internationalt berømte saxofonist John Tchicai, med teksterne fra dels de trad. latinske messeled og dels fra digte af den svenske musiker og forfatter Tomas Tranströmer. Udover jazzmusikerne medvirker sognepræst Johannes Hatorp samt Merete Kuhlmann (korledelse) og Morten Bech (orgel).

Fra Skt. Jørgensbjerg går busturen tilbage til Comwell og en forhåbentlig åben bar.

Tirsdag

Årsmødedeltagerne kan glæde sig til endnu en dag med kormusik. Efter morgenmaden er der busafgang til Sct. Nicolai Kirke, Køge, hvor Kammerkoret Hymnia under Flemming Windekildes ledelse sammen med organisterne Anne Mathiesen og Hanne Kuhlmann vil give koncert. Disse aktører har et samarbejde omkring spændende musik af engelske Patrick Gowers. Komponisten Gowers, der også har skrevet afhandlinger om Erik Satie, er mest kendt for sin filmmusik til eksempelvis Anna Karenina, TV-serien om Sherlock Holmes og desuden flere danske film. Men derudover rummer hans produktion også en del kammermusik og altså vokal- og orgelmusik.

Bussen kører os tilbage til hotellets frokost, og tirsdag eftermiddag kl. 14 har vi som altid vores generalforsamling.

Afhængig af emnernes tyngde og talelystens størrelse vil der efter generalforsamlingen være lidt tid til rekreation og måske et besøg i Bent Påskes nodeudstilling, inden festmiddagen.

Onsdag

Foråret er sangfuglenes tid, og de, der ikke allerede er blevet vækket af munter fuglesang fra åbent sovekammervindue, kan glæde sig til formiddagens koncert-foredrag om Messiaen og fuglesangen.

Som alle ved, er 2008 Messiaen-år, og pianist og organist Erik Haumann vil sammen med seniorforsker ved Naturhistorisk Museum i Århus – og organist – Poul Hansen gennemgå og spille nogle af Messiaens klaverværker og bl.a. sammenligne komponistens fuglemusik med de rigtige fuglestemmer.

Og så har vi jo ikke glemt, at Roskilde er vikingeskibenes hovedstad. Formiddagen byder derfor også på et levende foredrag med titlenVikingetidens langskib vender hjem, hvor vi vil høre om de gamle skibes datering og den samtid, hvor vikingerne havde herredømmet i Irland.

Og selvfølgelig om forsøgsrejsen med Havhingsten med smagsprøver på oplevelserne under sejladsen og livet om bord. Foredragsholderen er cand. mag. Louise Kæmpe Henriksen der er ansat på vikingeskibsmuseet og selv deltog i sejladsen.

Efter således at have været både til vands, lands og i luften er der tid til endnu et kort kig i nodeudstillingen, inden årsmødet slutter med frokost og afrejse.

Vel mødt!

Dansk Organist og Kantor Samfund - Store Kannikestræde 8 - 1169 København K - 33 79 16 85 - Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.