DOKS's årsmøde 2006 i Korsør

Bine Bryndorf (organist)Niels Grønkjær (prædikant)Næppe har vi forladt dansegulvet i Moltkes Palæ som sidste programpunkt ved organistforeningens jubilæumsfestligheder i november før DOKS igen kalder medlemmerne til samling. Den årligt tilbagevendende ordinære generalforsamling er atter omdrejningspunktet om et par døgns samvær med gudstjeneste, koncerter og foredrag plus alt “det løse”. I 2006 finder årsmødet - som man allerede har kunnet smugkigge sig til i bladets kalender - sted på Grand Park, Ørnumvej 6, 4220 Korsør, i dagene 24.-26. april. Formedelst kr. 3700 kan alle der ønsker at deltage, få sig et enkeltværelse i to dage med helpension og fri adgang til stævnets mange programpunkter.

Mandag
Vi begynder denne gang mandag kl. 13.30 med en god times møde med kirkeministeren - eller i det mindste med en repræsentant for ministeriet. Kl. 15.30 er der gudstjeneste i Skt. Mikkels kirke, Slagelse. Professor Bine Bryndorf sidder ved orglet, og “hendes” præst fra Vartov, dr.teol. Niels Grønkjær, er prædikant. Desuden medvirker Nørrevangskirkens Pigekor under ledelse af Morten Bech.

Ludger LohmannKnud Vad Herefter er der busafgang til Hotel Postgården i Sorø, der byder på dagens middag inden vi slentrer hen til Sorø Klosterkirke, der kl. 20 er rammen om en koncert af stedets sædvanlige omfang og kvalitet.

Først vil Ludger Lohmann, professor ved Musikhochschule i Stuttgart, spille et program med orgelværker af Bach på kirkens berømmede instrument, og efter pausen vil kirkens ligeså berømmede Knud Vad dirigere samme Bachs kantate nr. 11, også kaldet “Himmelfartsoratoriet”. Medvirkende her er først og fremmest det stedlige Chorus Soranus, men suppleret med fremtrædende sangsolister og medlemmer af DR RadioUnderholdningsOrkestret.

Bagefter kører bussen direkte til Grand Parks åbne bar.

Alexanderteknik: Carsten MøllerTirsdag
Hele tirsdagen bliver vi på hotellet. Det er en kendt sag at en del organister har, om ikke ligefrem arbejdsskader, så dog problemer med ryggen og hvad vi ellers bruger på orgelbænken. På tidligere årsmøder har vi med forskellige eksperter fokuseret på vore skavanker fra en fysioterapeutisk synsvinkel. Denne tirsdag kl. 9 er turen nu kommet til Carsten Møller fra Center for Alexanderteknik, Frederiksberg. Han vil på en times tid give en introduktion til denne teknik, som vi véd benyttes af mange musikere. Det handler i al korthed om at blive bevidst om dårlige vaner og lære at bruge sin krop rigtigt.

Efter kaffepausen lukker vi så kl. 10.30 op for programpunktet “Musik, følelser og musikalitet”. Den århusianske seminarielektor, cand.mag. & pæd. Elsebeth Kirk, medforfatter til bl.a. den fine bog “Musikalsk læring” fra 2001, siger selv om sit foredrag:

Elsebeth KirkDansk musikliv står her i begyndelsen af det nye årtusinde i en paradoksal situation. Samtidig med, at der aldrig har været så bred en interesse for musik, svækkes vore muligheder for at udvikle musikalske kompetencer i uddannelsessystemet.
“Skal vi da alle være professionelle musikere?” vil nogle nok spørge. Selvfølgelig ikke, men udviklingen af musikalske kompetencer drejer sig om andet og mere end at uddanne musikalske eksperter. Det handler også om, at vi alle får mulighed for at udvikle vores medfødte musikalitet og en musikalsk “stemthed”, som kan være nøglen til nogle dybe personlige oplevelser og vække stærke følelser, både når vi er alene, og når vi er sammen med andre.
Men hvad er det egentlig, musikken kommunikerer? Hvad vil det sige at have musikalske evner, og hvordan kan man tilegne sig dem? Er det f.eks. afgørende, om man kommer fra “et hjem med klaver”?
 

Det er nogle af de centrale spørgsmål, som Elsebeth Kirk tager op i dette foredrag, hvor hun bl.a. peger på, hvordan musikalitet er tæt forbundet med kultursociologiske, psykologiske, æstetiske og læringsmæssige forhold. Det enkelte menneskes muligheder for udvikling af musikalske evner - på såvel alment som ekspertniveau - er, mener Elsebeth Kirk, afhængige af konkrete musikpædagogiske forhold i såvel hjem, musikskoler og -konservatorier som i daginstitutioner, skoler, gymnasier, osv. Der skulle også blive tid og mulighed for spørgsmål og debat.

Kristian OlesenHerefter må der nok være appetit på noget helt andet: frokosten kl. 12.30 der lige så stille glider over i den ordinære generalforsamling kl. 14. Forløber det som det plejer med denne foreningens højeste myndighed, skulle der blive tid til både at bese nodeudstillingen ved DanMus (Bent Påske), hvil og omklædning inden festmiddagen kl. 18.30. Musik og dans efter maden er efterhånden blevet et must på denne aften der som underoverskrift har “socialt samvær”. Dette sidste plejer ikke at være noget problem, og vi arbejder i øjeblikket på at få et projekt med dansemusikken til at falde på plads som nok skal få stævnedeltagerne til i det mindste at gøre store øjne og øren!

Onsdag
Gå nu ikke for sent i seng (siger vi hvert år, og lige lidt hjælper det) for kl. 9 næste morgen er sekretariatsleder Bjørn Arberg klar til at tale om “Ansættelsesforhold”. En bred overskrift, men i en tid med reformer, også for organisterne, er der nok at tage fat på. Og Arberg er særdeles godt inde i sagerne.

Så er der kaffe og bus til koncert i Skt. Povls i Korsør. Her venter kl. 11 Kristian Olesen og Raphaëlis Consort med bl.a. nogle Telemann-kantater. Kirkens organist Steen Koch Johansson vil desuden demonstrere det i 2003 udvidede Frobenius-orgel.

Årsmødets sidste programpunkt er frokost og afrejse kl. 12.30. Tilmelding på blanket eller via hjemmeside til februar.

Dansk Organist og Kantor Samfund - Vesterbrogade 57, 1.th. - 1620 København V - 33 79 16 85 - Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.