DOKS's årsmøde 2005 i Holstebro

Knapt er den omfattende evaluering af Nordisk Kirkemusik Symposium 2004 i Århus i september færdig før organistforeningens ledelse indbyder til endnu et kirkemusikalsk stævnemøde. Det er denne gang, næppe overraskende, DOKS’s årsmøde 2005, som finder sted til “sædvanlig” tid: 3 dage i den sidste uge i april. Stedet er til gengæld nyt: Holstebro. Her vil byens fornemme gamle Hotel Schaumburg formedelst kr. 3600 for et enkeltværelse “med det hele” tage imod de ca. 100 lige så fornemme, knapt så gamle, organister der erfaringsmæssigt melder sig til nogle interessante dage i selskab med lige så interessante kolleger.

Det hele begynder mandag den 25. april med ankomst, indkvartering og kaffe fra kl. 13. Disse gøremål skulle gerne være overstået når kirkeministeren kl. 14 går på talerstolen i den smukke festsal med orientering fra højeste sted. Herefter vil en rask spadseretur til Nørrelandskirken sikkert stemme sindet til den alternative gudstjeneste kl. 16 som først og fremmest forestås af stedets organist Gitte Preussler. Kirkens 2 præster medvirker, men interessen samler sig vel også om børnekoret og byens balletskoles børn. Anderledes bliver det i hvert fald.

Der er middag på hotellet kl. 18 med god tid til at slå mave inden årsmødets “store koncert”, der finder sted i Holstebro kirke kl. 20. Niels Bitsch er skiftevis på sin orgelpind og ved cembaloet når han sammen med Ensemble MidtVest vil fremføre Johann Sebastian Bachs “Kunst der Fuge” med en skønsom fordeling af de enkelte satser. Dette er mandagens sidste officielle programpunkt hvorefter man frit kan vælge at gå tidligt i seng - eller slå sig ned i Schaumburgs slyngelstue og udveksle genvordigheder fra sit hjemsogn med forstående embedsbrødre.

Næste morgen, tirsdag den 26. april, er der igen en frisk gåtur på ca. 20 minutter til Nørrelandskirken, som kl. 9-12 er rammen om “Orgelundervisning af børn”. Skal organisten ikke lide en snarlig død som race, er det bydende nødvendigt at vi vedblivende fokuserer på den meget omtalte “musikalske fødekæde”. Det gør stævneudvalget også noget ved: Vi har allieret os med Danmarks hidtil eneste professor i musikpædagogik, Inge Marstal fra Det kgl. danske Musikkonservatorium, der vil øse af sin omfattende viden på dette område, samt - måske endnu mere interessant (i hvert fald kontant) - med den svenske organist og -underviser Lars Hagström fra Göteborg. Her er han på universitetet ved at lægge sidste hånd på en afhandling om orgelpædagogik. Hagström er (sammen med kollegaen Gunilla Rönnberg) initiativtager til “orgelsuzuki”, et omfattende projekt omkring orgelundervisning af børn efter den for violinister så kendte metode. Hagström vil fortælle og demonstrere ved instrumentet i Nørrelandskirken, omkring hvilket der er rigelig plads til nysgerrige. Interesserede kan allerede nu orientere sig på www.organsuzuki.com.

Inge Marstal

Inge Marstal

Lasse Hagström har sammen med Gunilla Rönnberg på svensk grund udviklet Suzuki-metoden til undervisning af børn i orgelspil

Lasse Hagström har sammen med Gunilla Rönnberg på svensk grund udviklet Suzuki-metoden til undervisning af børn i orgelspil, et projekt der er ved at få større international opmærksomhed og som deltagerne i DOKS's årsmøde i Holstebro nu også kan få indsigt i.

Der er frokost på hotellet kl. 12.30 og ordinær generalforsamling sammesteds kl. 14. Hvis den arter sig skikkeligt, skulle der være god tid bagefter til fordybelse i Pro Organos mange udstillede noder, måske ligefrem også lidt afslapning inden det går løs med festmiddagen kl. 18.30. Når sulten er stillet, vil Holstebro Musikskoles Big Band give en halv times koncert. En udvalgt håndfuld af musikerne herfra vil blive hængende og forsyne de danselystne blandt festdeltagerne med det nødvendige grundlag for at svinge træbenet.

Sognepræst Mogens Hansen vil onsdag formiddag være med til at give inspiration til musikalsk fornyelse i gudstjenesten.

Sognepræst Mogens Hansen vil onsdag formiddag være med til at give inspiration til musikalsk fornyelse i gudstjenesten.

De mødige lemmer får lykkeligvis let spil når vi næste morgen kl. 9 bevæger os de få meter fra hotellet til Holstebro kirkes sognehus til en hel formiddag med “Gudstjenestefornyelse under musikkens auspicier”. Der skal ikke denne gang være nogen paneldiskussion, men i forlængelse af mandagens gudstjeneste “indspark” til inspiration fra et par organister: Peter Arendt fra Grenå, som vel bedst kan karakteriseres som moderat, men idérig fornyer, og Mogens Jensen fra Hasseris, kendt for sit store fortjenstfulde arbejde med den såkaldt rytmiske musik i kirken. For at vi også kan få den uundværlige teologiske vinkel med, har vi desuden allieret os med sognepræst ved Vor Frelsers kirke i København Mogens Hansen, der har et væld af titler til sit foredrag: Om igen at finde gudstjenestens melodi; Udfordringer til gudstjenesten; Gudstjenesten under anklage - med særligt henblik på musikken... Der bliver naturligvis mulighed for spørgsmål og kommentarer fra salen.

Efter denne komprimerede formiddag trænger alle sikkert til Schaumburgs frokostbord. Enkelte ser måske ligefrem frem til den påfølgende afrejse med hjemkomst og fordøjelse af årsmødets mange indtryk!

Dansk Organist og Kantor Samfund - Store Kannikestræde 8 - 1169 København K - 33 79 16 85 - Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.