DOKS's årsmøde 2003 i Ribe

Næste år er Danmarks ældste købstad, Ribe, i dagene mandag den 28. til onsdag den 30. april rammen om organistforeningens tilbagevendende landsstævne der afholdes i forbindelse med den ordinære generalforsamling. Her er lidt lokketoner om programmet.

Mandag
Ganske vist er Ribe landets ældste købstad, men til gengæld vel også den mindste. Det smitter også af på byens hotelkapacitet: De første 40 tilmeldte deltagere indkvarteres mandag fra omkring middagstid på Hotel Dagmar i byens hjerte. Resten fordeles i de smukt beliggende ferielejligheder ved åen, et stenkast fra centrum.
Kl. 14 samles alle på Museet Ribes Vikinger, der ligger lige ved banegården, og som i øvrigt benyttes til alle stævnets plenumforsamlinger, for at høre nyt fra kirkeministeren/kirkeministeriet. Så er der ikke sagt for meget.
Kl. 15.30 finder den traditionelle gudstjeneste sted i Sct. Catharinæ kirke. Kirkens kor dirigeres af stedets kirkemusikalske overordnede, Jens Verner Hansen, prædikant er den lokale biskop, Niels Holm, og ved orglet sidder Kurt Levorsen.
Når vi har sagt Ribe, kan og vil vi ikke - i 2003 - komme uden om Rued Langgaard. Resten af dagen står derfor i hans tegn: Kl. 17 vil Esben Tange, kendt af de fleste af os fra DR Klassisk og en primus motor i forbindelse med den sceniske opførelse af operaen »Antikrist« i august i år, holde foredrag om »Langgaard og symbolismen«.

Langgaard Rued Langgaard, fotograferet i Ribe-tiden 1943

Efter middagen på Hotel Dagmar bevæger vi os kl. 20 de ganske få skridt over i domkirken, hvor domorganist Birgitte Ebert vil spille orgelmusik af sin - dengang som nu - meget omtalte forgænger, og Jysk Akademisk Kor under ledelse af Lars Sømod vil synge kormusik af ham, muligvis ligefrem en uropførelse! Når koncerten er slut, vil Ribes Vægter under sang tage os med til fods til Langgaards hus i Gravsgade. Efter en alvorsstund her bevæger vi os gennem de krogede gader tilbage til domkirken hvor vi i sakristiet skal opleve forestillingen »Rued Langgaards kamp«, en skæbneberetning i musik, billeder og ord. Teksterne er sammenstillet af Esben Tange, og Berit Johansen Tange spiller en hel del af Langgaards meget forskelligartede klavermusik i denne lidt over en time lange natkoncert.

Tirsdag
Tirsdag formiddag er helliget det altid varme emne »Psykisk arbejdsmiljø i folkekirken«. Vi ved at nogle kolleger er meget pressede på arbejdspladsen, men for at de 3 timer inden frokost ikke blot skal blive en »skriftestol«, har vi allieret os med et par særdeles erfarne og kompetente damer der vil styre slagets gang og dele ud af deres store viden og erfaring på området: cand.jur. Nina Skarum, ansat som konfliktløser i Århus Vestre Provsti, og arbejdspsykolog, ph.d. Eva Gemzøe Mikkelsen.
Generalforsamlingen finder som sædvanligt sted kl. 14 - ligesom festmiddagen med det uundværlige sociale samvær kl. 18.30.

Onsdag
Efter morgenmaden onsdag forlader vi med vort habengut for denne gang Ribe og kører med bus de 25 km til Esbjerg, der også har nok at byde på - når vi nu er på de kanter: Vestjysk Musikkonservatoriums forholdsvis nye lokaler fremvises af rektor Axel Momme, Christian Blom Hansen demonstrerer koncertsalens næsten nye Marcussen-orgel, og Esbjerg Ensemble vil give en minikoncert. Der bliver også tid til en afstikker til Vor Frelsers kirke, der disker op med formiddagskaffe og Mikkel Andreassen, som fremviser og spiller på Bruhn-orglet fra 2002.
Frokosten indtages i konservatoriets cafe kl. 12.30 forinden afrejsen til den hjemlige trædemølle.

Deltagerprisen for hele årsmødet er denne gang 3600.- kr. Vil man på Dagmar, er det klogt i en fart at ekspedere tilmeldingsblanketten, der følger med februarnummeret.

Stævneudvalget:
Charlotte Muus Mogensen, Eva-Marie Olesen og Helge Gramstrup

Dansk Organist og Kantor Samfund - Store Kannikestræde 8 - 1169 København K - 33 79 16 85 - Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.