Overvejelser om begrænset åbning af kirker i påsken

- en kommentar fra DOKS d. 2/4-2020.

I går eftermiddags udsendte kirkeministeren en pressemeddelelse, hvori hun tilkendegav, at regeringen overvejer at give mulighed for en begrænset åbning af kirkerne til gudstjeneste i påsken. Her til eftermiddag skriver ministeren i et opslag på Facebook at man er ved at undersøge, om det sundhedsmæssigt forsvarligt kan tillades mindre, begrænsede kirkelige begivenheder i påsken.

DOKS modtog oplysningen i går med overraskelse, dels fordi det synes at harmonere dårligt med statsministerens udmelding om vedholdenhed hen over påsken og fordi man blandt præster og kirkens personale i de sidste uger har forberedt sig på at fejre påske uden at kunne åbne kirken. DOKS oplever at mange medlemmer stiller spørgsmål til hvordan en åbning vil kunne ske sundhedsmæssigt forsvarligt, og at en åbning af kirken kan sætte folkekirken i et modsætningsforhold til det øvrige samfund, hvor kulturaktiviteter er lukkede og hvor befolkningen i øjeblikket lever med begrænsninger og afsavn i forhold til at kunne samles og være sammen med sine kære.

DOKS har naturligvis ikke sundhedsfaglige kompetencer til at bedømme hvornår noget er sundhedsfagligt forsvarligt, det er der heller ikke andre af kirkens faggrupper der har. Hvis kirken skal åbnes på en forsvarlig måde i forhold til den aktuelle smitterisiko er det vigtigt at dette tunge ansvar ikke lægges på præster og menighedsråd alene.
At åbne kirken for en gudstjeneste, eller lignende begivenhed, under de givne omstændigheder synes vanskelig.  Hvordan afgøres det, hvem der kan være med i den lille flok, der må forsamles? Hvordan vil man invitere til en begivenhed i kirken uden at kunne byde alle, der måtte have lyst velkomne?  Det vil i hvert fald aldrig kunne tangere det vi normalt opfatter som en påskegudstjeneste.

DOKS ser frem til påsken 2021 i forventning om at vi da er på den anden side af coronakrisen. Vi glæder os til de mange koncerter, der vil samle fulde huse. Vi ser frem til gudstjenesterne og en festlig og fantastisk påskedag.

Mens det stadig overvejes om kirkerne kan åbnes i en eller anden form i denne påske bemærker DOKS sig særligt den sidste del af kirkeministerens melding fra i eftermiddags: ”Forudsætningen - hvis vi tillader ganske begrænsede åbninger - er, at det er sundhedsmæssigt forsvarligt. Danskernes sikkerhed og sundhed har første prioritet, også når det kommer til kirken.”


Dansk Organist og Kantor Samfund - Vesterbrogade 57, 1.th. - 1620 København V - 33 79 16 85 - Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.