Frobenius 100 år

thumb_Reception

12.-14. maj fejrede orgelbyggerfirmaet Th. Frobenius & sønner sit 100 års jubilæum med to festkoncerter på firmaets ”flagskibe” i hhv. Århus Domkirke og Vangede Kirke. Ved begge lejligheder medvirkede komponisten Frederik Magle, der uropførte sin Rhapsodi for orgel ”Viva Voce”, der var bestilt til lejligheden. Efterfølgende spillede den engelske orgelvirtuos Dame Gillian Weir en times koncert med sin fabelagtige musikalitet og tekniske overskud. Ved koncerten i Vangede kirke var der bagefter reception for det inviterede publikum.

I anledningen af jubilæet har orgelbyggerfirmaet udgivet en jubilæumsbog, der bl. a. opregner de 1030 orgler det er blevet til i firmaets historie, fra Harboøre Kirke i 1909 til Vindblæs Kirke i 2009. Bogen indeholder et kapitel om Frobenius-firmaets egen historie, der begyndte i en nedlagt mølle på Nørrebro i København. Efter få år flyttede man til Classensgade på Østerbro, og i 1925 til de nuværende omgivelser på Hovedgaden i Kgs. Lyngby. I 1996 overtog man orgelbyggeriet Jensen & Thomsen, grundlagt af to tidligere medarbejde hos Frobenius. Efter at have været i familiens eje i to generationer (Theodor Frobenius, sønnerne Walther og Erik og datteren Rita) er orgelbyggeriet i dag ejet af en fond med Henning Jensen som chef.

Frobenius-bogJubilæumsbogen indeholder desuden korte oversigtsartikler om orglets historie, dets tekniske opbygning, gennemgang af processen i forbindelse med bygningen af et nyt orgel og om orgelbygning som fag. Ikke mindst interessant er en række fotos af nogle af firmaets instrumenter gennem tiderne.

Interesserede kan få jubilæumsbogen tilsendt gratis ved at sende en mail med navn og adresse til Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den..

Dansk Organist og Kantor Samfund - Store Kannikestræde 8 - 1169 København K - 33 79 16 85 - Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.