Klumme - Lidenskaben for musikken og orglet

Af Poul Skjølstrup Larsen, organist i Løgumkloster Kirke og næstformand for DOKS

I juninummeret af Organistbladet har en række konservatorielærere et opråb til os alle om at gøre noget nu, så der stadig vil være højtuddannede organister om 20 år! Men er det overhovedet forsvarligt at sætte unge mennesker i gang med en lang og krævende uddannelse? Det spørgsmål stiller Peter Brenøe Lange i et indlæg i dette blad, som en opfordring til debat.

Kirkemusikkens Dag

Torsdag d. 16. juni indbød Sjællands Kirkemusikskole for femte gang til Kirkemusikkens Dag i Emmaus galleri og kursuscenter, Haslev. Igen i år var der et pænt fremmøde af organister, præster, kirkesangere og andre kirkemusikalsk interesserede i det sydsjællandske. Rektor Ole Brinth bød velkommen til en foredrags- og diskussionsdag med fokus på alternative gudstjeneste- og salmeformer, på små orgler og på arbejdet med børn.

Kort nyt - Ekskursions- og debatdag, Ny e-bog om Credo-salmen

Tuse KirkeEkskursions- og debatdag: Det mindre orgel

Der ses tegn på at - ikke mindst de mindre - pibeorgler er under pres, idet et ikke ubetydeligt antal menigheder vælger at udskifte et pibeorgel med et elorgel.  Men også mindre orgler har et stort repertoire og kan besidde store udtryksmuligheder på baggrund af overbevisende klanglig skønhed.
For at sætte et musikalsk klingende fokus på det mindre orgels muligheder har komponisten, domorganist i Helsingør Bo Grønbech på opfordring komponeret ”Otte små præludier”, der vil blive præsenteret på en ekskursions- og debatdag i Roskilde d. 31. oktober. De otte orgelstykker vil blive spillet på de orgler, der besøges på ekskursionen, og alle deltagere vil få et eksemplar af noderne med hjem.

Debat - Tanker fra Roskilde Fjord

Af Peter Brenøe Lange, organist ved Kapernaumskirken
I forlængelse af konservatoriernes indlæg i forrige Organistblad kom jeg uvilkårligt til at sammenligne organistfaget med hotelrengøring. Ingen danskere gider tage den slags jobs, da de er ubekvemme og giver for lidt på lønkontoen. F.eks. lå mine akademikerdøtres startløn for nogle år siden 15.000 kr. over min slutløn pr. måned. Organistfaget er på vej ud, vi ved alle hvor skoen trykker, og dertil kan man heller ikke rigtig gøre karriere som organist.

Gregoriansk sang og fransk barok

af Sven-Ingvart Mikkelsen, organist ved Frederiksborg Slotskirke

Orgelmusikken fra den franske barok er hovedsagelig skrevet til opførelse i en liturgisk sammenhæng, beregnet til at blive spillet afvekslende med gregoriansk sang. Men hvad synger man mellem orgelsatserne og hvordan udføres den gregorianske sang i fransk baroktradition? De spørgsmål har jeg forsøgt at give svar på i bogen Gregoriansk sang og fransk barok.

Dansk Organist og Kantor Samfund - Vesterbrogade 57, 1.th. - 1620 København V - 33 79 16 85 - Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.