Vi skal kæmpe for anerkendelsen og udnyttelsen af organisternes faglighed

Interview med Karin Schmidt Andersen


Karin Schmidt Andersen, DOKS’ nyvalgte formand, er organist og korleder i Hendriksholm Kirke i Rødovre. Der har hun været ansat siden 1991, og hun har således fejret 25 års jubilæum i år. I DOKS’ bestyrelse har hun været med fra 2012, så det er en erfaren organist og fagforeningspolitiker, der på bestyrelsens konstituerende møde efter generalforsamlingen i Sorø i april indtog formandsstolen.

Afsked med Organistforeningens formand

Henriette Hoppe og Anders Thorup, tiltrædende og afgående formænd for Organistforeningen

Det er ikke kun DOKS, der har fået ny formand. Også vores søsterorganisation Organistforeningen har sagt farvel til sin mangeårige frontfigur Anders Thorup, der efter eget ønske fratrådte i maj. Den samvittighedsfulde Anders Thorup fortsætter dog som menigt bestyrelsesmedlem, indtil hans valgperiode udløber om et år for at give kollegerne mulighed for at trække på hans erfaringer. I et interview i juninummeret af Organist.org fortæller han om sine elleve travle, lærerige og givende år som formand for det, der tidligere hed FPO og i dag Organistforeningen.

Orglet og orgelmusikken i jødisk kultur

Af Hans Christian Hein, rektor for Løgumkloster Kirkemusikskole

Fremkomsten og udviklingen af det borgerlige samfund med dets institutioner i slutningen af 1700-tallet og op gennem 1800-tallet blev tillige en åndelig og filosofisk brydningstid med store ændringer til følge for kunsten og musikken i Europa. 

Debat - Kirkemusikpolitiets dage er talte

Af Peter Arendt, organist i Haslev Kirke

Forleden fik jeg en ny udgivelse fra FRIK (Forum for Rytme i Kirken) ind ad døren: Salmer i natten – 14 nye salmer. Det slog mig straks, at denne udgivelse indeholdt en del nye komponistnavne og havde større musikalsk bredde end tidligere FRIK-udgivelser. Nu kan en dansk gospelinspireret sats af Arne Andreasen fint stå ved siden af en såkaldt klassisk sats af Christian Præstholm.

Debat - En præcisering

Der er brug for en præcisering af vores formulering omkring antallet af uddannelsessteder i Danmark. Det drejer sig om følgende sætning fra vores debatindlæg i juninummeret:

”… og herhjemme er vi på rekordtid gået fra at have fem uddannelsessteder til – de facto - snart kun at have to. Som sagtens kunne have det bedre.”

Vi har – som alle ved - tre konservatorier, som udbyder kirkemusikuddannelse på højeste niveau: Esbjerg, Århus og København. Dog har man ikke optaget nogen nye studerende på grunduddannelsen (Bachelor) i Esbjerg de seneste tre år. En uddannelse uden studerende er en udfordring for nu at bruge et moderne ord. Derfor skrev vi ”de facto snart kun to” uddannelsessteder.

DOKS leverer hvert år tal på antallet af studerende de enkelte steder. De tal skulle vi meget gerne alle sammen hjælpes ad med at få op igen, så der bliver et rimeligt antal optagelsessøgende på alle tre konservatorier!

 

Anmeldelse - Gedigne salmetekster og –melodier

100 salmer. Et salmebogstillæg.  Tekst og musik af Lisbeth Smedegaard Andersen, Holger Lissner, Iben Krogsdal, Lars Busk Sørensen, Simon Grotrian, Hans Anker Jørgensen, Bent Fabricius Bjerre, Caroline Borello, Erling Lindgren m. fl. Salmebog 168 sider, pris kr. 150,-. Koralbog 120 sider, pris kr. 350,-. Eksistensen 2016.
Der er efter sigende skrevet mere end 16.000 nye salmer siden 1980’erne. Det er et kæmpe stof at forholde sig til, når man udgiver en ny salmesamling, også selvom man ikke har alle 16.000 inde til overvejelse. Den nye samling 100 salmer, der netop er udkommet på Eksistensen (tidligere Anis), er en samvittighedsfuldt udvalgt samling af gedigne tekster og melodier, der opfylder stort set alle betingelser for at være brugbare som fællessalmer, både hvad angår metrik, sangbarhed og indhold.

Anmeldelse - Syvfoldig komposition

Sct. Nicolai Kirke, Svendborg, var fyldt mandag den 2. maj ved uropførelsen af Tore Bjørn Larsens BOOK of TWELVE, der samtidig markerede indvielsen af det nyrestaurerede Marcussen-orgel

skrevet i anledning af renovering og udbygning af Marcussen-orglet i Sct. Nicolai Kirke, Svendborg, 2016

Tore Bjørn Larsen: BOOK of TWELVE for orgel (2015). Canticum Novum; Skandinavisk Parafrase over Fadervor; (like a) WILDFIRE for blandet kor (2015).

Dansk Organist og Kantor Samfund - Vesterbrogade 57, 1.th. - 1620 København V - 33 79 16 85 - Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.