Jubilaren og hans kormusik

Niels W. Gade fylder 200 år i 2017

Af Bjarke Moe, projektforsker, Dansk Center for Musikudgivelse, Det Kgl. Bibliotek. Illustrationerne i artiklen er venligt stillet til rådighed af Det Kgl. Bibliotek.

Enhver musikinteresseret bliver i år mindet om, at Niels W. Gade blev født i 1817. Det fejres landet over med koncerter, foredrag, bogudgivelser og sikkert meget mere. I 1990 stiftedes Fonden til udgivelse af Niels W. Gades værker, og siden da er Gades samlede kompositioner udkommet løbende. Hans omfattende produktion er estimeret til 37 bind. I skrivende stund er der udgivet over 20 bind, og seneste skud på stammen bliver hans mindre korværker.

Redaktørens klumme

Niels W. Gade 200 år

Vi oplever i disse år, at musikhistorien ikke blot udvider sig fremad, men også bagud. Der bliver ikke bare komponeret masser af ny (kirke-)musik, også vores kendskab til den gamle musik vokser eksplosivt i takt med at stadig flere gamle værker bliver tilgængelige i nyudgaver, nyindspilninger og på nettet. Repertoiret vokser kolossalt, og det gælder om at kunne sortere. Tit bliver man nødt til at vælge efter hvad der er praktisk muligt og nemmest.

Pigekorets første udlandstur

Af Mirjam Lumholdt, organist i Kristkirken, Kolding

En korleder deler sine nye erfaringer
I efterårsferien 2016 tog 34 unge korsangere fra Kristkirken i Kolding af sted til Island. Forud lå et helt år med forberedelser. Da vi hoppede ud i det, var vi slet ikke sikre på, om projektet ville blive til noget. Min gamle studiekammerat, Sigrún Magna Þórsteinsdóttir, besøgte os med sit pigekor i juni 2015. Vi stillede op med værtsfamilier og et fællesmåltid, og vi optrådte sammen. Sigrún gav os en invitation om at lave en koncerttur i Akureyri og omegn på det nordlige Island.

Anmeldelse - Koralbogens 2. udgave - en typografisk falliterklæring. Igen.

Papirkvaliteten er bedre end i Kroghs Koralbog. Faktisk ret lækker. Og hæftningen virker solid. Det er så stort set også det bedste der er at sige om Gyldendals nye ”genoptryk”-udgave af Koralbog til Den danske Salmebog 2003.

Gyldendals Koralbog er i 2 bind: Melodierne A-M, og melodierne N-Å, hvor bd. 2 også indeholder en registerdel på hele 104 sider. I alt 768 sider, og koster 1.600 kr. Udgaven afløser den længe udsolgte koralbog fra Kroghs forlag 2003, som også var i 2 bind (mel. + register), men derudover var kendetegnet ved et ualmindeligt klodset format, en mildt sagt luftig opsætning, og en særdeles dårlig hæftning.

Anmeldelse - Orgelkoraler i topkvalitet – men måske lidt mere variation?

Med det 16. og 17. bind orgelkoraler (op. 35 og 36) er Christian Præstholm nået op på i alt 208.

Han har på et tidspunkt sagt, at han ville lave koralbearbejdelser af alle melodier i koralbogen, og selvom om der er to bearbejdelser af flere melodier og ligefrem ti udgaver af Altid frejdig i et af de foreliggende bind, må man vist sige, at han er godt på vej. Mon ikke man ligefrem på nuværende tidspunkt kan udnævne ham til den mest produktive danske komponist nogensinde af udgivne orgelkoraler?

Nye cd’er

Bach-kantater fra Enghave Kirke
Gennem en del år har Enghave Kirkes organist Christian Dehn Bang regelmæssigt opført Bach-kantater med et hold fine sangsolister og et håndplukket barokensemble. I 2013 udkom en cd med liveoptagelser af to kantater og Missa Brevis i A (anmeldt i OB september 2014). Nu er der kommet yderligere to cd’er med i alt seks kantater, der bestemt ikke alle hører til de hyppigst opførte.

Gudstjenester med tidsvinduer

er navnet på et reformationsfejringsprojekt som Sjællands Kirkemusikskole søsætter i 2017. Det skal synliggøre den historiske udvikling omkring den danske højmesse fra reformationen i 1536 og frem til i dag. Hver enkelt gudstjeneste i projektet planlægges og forestås af præst, organist, kor og andre medvirkende tilknyttet den enkelte kirke.

Dansk Organist og Kantor Samfund - Vesterbrogade 57, 1.th. - 1620 København V - 33 79 16 85 - Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.