Klumme - Feedback fra læserne – ja tak!

For nylig kom der en mail fra et DOKS-medlem, som var glad for Kai-Ole Bøggilds artikel om tastemusik i 1600-tallet (septembernummeret), og efterlyste mere forskningsstof i Organistbladet. Mailen indeholdt også et konstruktivt forslag til, hvad man kunne tage fat i. Det er et emneområde, som redaktionen gerne vil fortsætte med at have fokus på, og ved et heldigt tilfælde kunne jeg svare, at novembernummeret, som læseren har i hånden nu, ville indeholde en artikel om professor Hans Davidssons forskningsprojekt på DKDM om orgelrelaterede tangentinstrumenter, skrevet af en af de studerende der har været involveret. Andre artikler af denne art er i støbeskeen.

Symposium – orgelrelaterte klaverinstrumenter

Det siste året har vi studenter ved kirkemusikk- og orgelavdelingen ved DKDM vært så heldige å få være en del av et meget spennende forskningsprosjekt – Organ Related Keyboard Instruments – ved professor Hans Davidsson. Målet med prosjektet har vært, via foredrag og instrumentundervisning, å gi studentene en dypere forståelse av orgelrepertoaret og de ulike epokenes teknikk og musikalske uttrykk, ved å se på de instrumenter de hadde tilgjengelig til å øve og komponere ved. Studentene ble også, i tillegg til å spille instrumentspesifikt repertoar, oppfordret til å ta med seg orgelrepertoaret sitt til de relaterte øveinstrumentene, og loggføre hvordan dette påvirket framførelse og teknikk, om det bydde på nye utfordringer eller løste tidligere problem. Prosjektet har sentrert seg rundt tre instrument fra tre ulike perioder og tradisjoner: klavikord, pedalpiano og harmonium.

Europæisk kirkemusikermøde med fokus på børn og unge

Fotos: Thomas Rink og Mikael Garnæs

Der blev sat internationale perspektiver på et emne, som også er oppe herhjemme, nemlig rekruttering af fremtidens kirkemusikere, ved de traditionsrige Strassburger Gespräche, der fandt sted for 16. gang 24.-27. september i Strasbourg. EKEK, den europæiske forening for protestantisk kirkemusik, er en sammenslutning af en række musikerforbund, kirkelige korsangerforbund og kirkelige protestantiske institutioner fra 19 lande, og mødes hvert andet år i Strasbourg, de øvrige år på skiftende steder i Europa. 

Debat - Commotio – vort store orgelværk

Af Jørgen Ellegård Frederiksen, organist ved Bagsværd Kirke

Jeg har altid undret mig over den hype der har stået omkring Commotio. Jeg holder ligesom de fleste andre danskere vældig meget af Carl Nielsens musik, den særlige tone, ikke mindst hans sange og deres store betydning for dansk selvopfattelse. 

Der er selvfølgelig gode grunde til at Commotio bliver betragtet som hovedværket i orgellitteraturen herhjemme:  

Debat - Lad os beholde Commotio i fred!

Mange tak for artiklerne om transskriptionerne af Commotio i oktobernummeret – interessant læsning, men:

Jeg har meget svært ved at forholde mig til andet end det rent principielle: "Er det en god og kreativ idé overhovedet at transskribere et musikværk, eller er det en vederstyggelighed?"

Dansk Organist og Kantor Samfund - Vesterbrogade 57, 1.th. - 1620 København V - 33 79 16 85 - Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.