Redaktørens klumme

Kirkemusikkens kraft 

Arrangørerne har valgt ”Kirkemusikkens kraft” som overskrift på det 21. nordiske kirkemusiksymposium, der finder sted i Göteborg til efteråret. Det kan godt lyde en smule højtravende i danske ører, men det giver god mening at tænke på, at det vi går og laver faktisk er en kraft i tilværelsen og kan have en stor betydning for den enkelte.

Carl Nielsens clavichord

Af Mads Damlund, organist i Jægersborg Kirke

I foråret 2014 blev jeg ringet op af orgel- og clavichord-byggeren Joris Potvlieghe fra Belgien. Jeg havde lært Joris at kende nogle år tidligere, da han byggede et instrument til mig. Nu kontaktede han mig, fordi han i en bog om berømte komponisters hjem havde set et fotografi, der angiveligt viste Carl Nielsens arbejdsværelse. På billedet sås blandt andet en rektangulær kasse med bunker af noder på. Kunne det mon være et clavichord?

Kort nyt

Tilmelding til Nordisk Kirkemusiksymposium 2016 er nu åben

Det 21. nordiske kirkemusiksymposium finder sted i Göteborg den 8.-11. september. De stort anlagte nordiske kirkemusiksymposier finder sted hvert fjerde år, afvekslende i de fem nordiske lande, og er åbne for kirkemusikere, teologer, diakoner, korsangere og andre med særlig interesse for kirkemusik.

Anmeldelse - Solid basissamling af gode begynderstykker for orgel 

Katrine Immerkjær Kristiansen: Orgelbogen. 96 sider. A4 spiralindbundet. Forlaget Mixtur. Vejl. pris: kr. 199,-

Orglet har traditionelt ikke været et instrument som børn og unge vælger, som de f.eks. vælger at spille klaver, blokfløjte, guitar eller trommer. Der har ikke eksisteret et børn og unge-miljø omkring orglet, som det er tilfældet for f.eks. ovennævnte instrumenter. Men det er, som om der blæser nye vinde. 

Anmeldelse - To gange Bach

Orgelmusik i Vor Frelsers Kirke vol. 2. Lars Sømod spiller værker af Johann Sebastian Bach. (BWV 572, 695, 734, 534, 717, 711, 538, 710, 593, 721, 540). Helikon HCD 1083

Bach in Italy. Ulrik Spang-Hanssen ved Aubertin-orglet i Mariager Kirke. (BWV 564, 543, 542, 590, 582, 532). CDKlassisk CDK 1146

Da jeg var ung, var det let: Vi vidste, hvordan man skulle spille Bach, og de fleste af os fulgte opskriften: Én registrering pr. sats – og når det var helt vildt, kunne man tillade sig et manualskift på få, udvalgte steder! Og hellere udelade en trykt forsiring end tilføje én selv. Man skulle ikke spille for hurtigt, for det kunne de nok ikke den gang!

Anmeldelse - Præstholms præstation

Organ Chorales by Christian Præstholm. 52 orgelkoraler spillet af komponisten på orglet i Sct. Mortens Kirke, Randers. 2 cd’er. Helikon HCD 1081-82. Noder kan bestilles hos komponisten: www.christianpræstholm.dk

Jeg må indrømme det: Jeg har været skeptisk. To cd-er med nykomponerede koralpræludier, det var ikke noget jeg almindeligvis ville anskaffe mig. Men allerede efter de første eksempler på Christian Præstholms værker måtte jeg indrømme, at jeg ikke havde nogen grund til at være skeptisk. Og efter nogle flere eksempler kunne jeg konstatere, at det var længe siden jeg har følt mig så godt underholdt, som det her blev tilfældet.

Dansk Organist og Kantor Samfund - Vesterbrogade 57, 1.th. - 1620 København V - 33 79 16 85 - Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.