Redaktørens klumme

 

Den gode stress

 

Advents- og julemåneden er en dejlig tid, men også en travl tid, ikke mindst for kirkemusikere. Allerede inden vi når frem til juledag, har de fleste organister gennemført en statelig række af advents- og julekoncerter, ”9 læsninger”, særarrangementer for skolebørn og meget andet. ”Travle mennesker kan nå meget”, som Jens Otto Krag citeres for. Spidsbelastninger skal imidlertid håndteres rigtigt.

Årskursus 2017

Af DOKS’ stævneudvalg (Poul Skjølstrup Larsen, Bente Hogrefe Nielsen og Christina Beltoft Mortensen)

I anledning af fejringen af reformationen vil en del af DOKS’ årskursus foregå i Haderslev på grund af byens tætte forbindelse til Wittenberg, såvel i 1500-tallet som i nutiden.

Triptykon – et nyt orgelværk til reformationsjubilæet

Et højdepunkt ved DOKS’ årsmøde i Haderslev bliver uropførelsen af et nyt orgelværk af Niels Rosing-Schow, bestilt af DOKS til fejring af reformationsjubilæet. Niels Rosing-Schow er professor i komposition ved DKDM og har en lang række værker i mange genrer bag sig: kammeroperaer, orkester-, vokal- og kammermusik samt soloværker for mange forskellige instrumenter.

Europæisk konference for evangelisk kirkemusik (EKEK) fra 22.9. til 27.9. 2016 i Løgumkloster

Af Caroline Marti, organist i Münsingen og korleder i Wichtrach, Schweiz. Delegeret for det schweiziske kirkesangsforbund SKGB i EKEK.

Det årlige delegeretmøde i EKEK fandt i år sted i Løgumkloster. Nedenstående beretning er skrevet af den schweiziske organist Caroline Marti og giver et indtryk af, hvordan dansk kirkemusikliv kan opleves set gennem udenlandske briller.

Debat - Det vokale legato

 

 

Af Per Nedergaard Hansen, organist ved Lindeskovkirken, Nykøbing Falster

Hvad skal jeg gøre for, at der også i fremtiden uddannes organister?

Jeg skal gennemføre et vokalt legato i mit spil, når jeg ledsager fælles salmesang. Mit instrument skal jeg ved fællessang håndtere og forstå som et legato-instrument. Jeg skal forstå, at en sangstemme og et orgel har det tilfælles, at de begge er blæseinstrumenter.

Komponisten Laurids Lauridsen

Af Poul Lüneborg, formand for Blindehistorisk selskab

Tænker man på hjemlige blinde komponister fra tiden før 2. Verdenskrig, er der 2 navne som umiddelbart springer i øjnene. Den ene er Aksel Agerby, og den anden Laurids Lauridsen. Aksel Agerby blev født i Farsø i 1889 og døde i København i 1942, medens Laurids Lauridsen blev født i Arnborg ved Herning i 1882 og døde i Skive den 10. januar 1946. De var således begge født i Jylland og kom til at betyde meget for hverandre, selv om de efter endt uddannelse på Det Kongelige Blindeinstitut kom til at leve i hver sin ende af landet.

Studieophold i Løgumkloster

Skal du arbejde på et projekt, og har du brug for arbejdsro? Så er et studieophold på Folkekirkens Udviklings- og Videnscenter (FUV) i Løgumkloster måske svaret. Her kan du arbejde koncentreret i smukke og uforstyrrede, historiske omgivelser med mulighed for at udnytte FUV's meget omfattende bog- og materialesamling og dets rådgivningstilbud.

Nye cd’er

 

Af Mikael Garnæs

Danske komponister: Axel Borup-Jørgensen

Pladeselskabet OUR Recordings er i gang med at udsende en række cd’er med musik af Axel Borup-Jørgensen (1924-2012), heriblandt en cd, hvor vi ud over orglet som soloinstrument hører det i samspil med sangere, slagtøj og cembalo.

Dansk Organist og Kantor Samfund - Vesterbrogade 57, 1.th. - 1620 København V - 33 79 16 85 - Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.