Indvandrere og flygtninge i gudstjenesten

Nydøbte iranere knæler foran alteret i Apostelkirken.

Væggen er fyldt med fotostater fra Bangladesh i Apostelkirkens menighedslokaler i Saxogade på Vesterbro. Børn med brune ben i korte bukser og glimt fra dagliglivet på landet i Gangesdeltaet. Det afspejler en del af menighedens baggrund. Vesterbro er en bydel med mange kulturer, og arbejdet med kristne flygtninge og asylansøgere optager en stor del af energien i Apostelkirken. Hvad betyder det for gudstjenesterne og for organistens arbejde? Det har kirkens organist Lars Bak indvilget i at fortælle om.

Wadden Sea International Organ Competition 2017

Konkurrencevinderne og juryen

Af Jesper Asp, kommunikatør/international koordinator på Syddansk Musikkonservatorium & Skuespillerskole

I perioden 13.-21. januar var Syddansk Musikkonservatorium vært ved den første udgave af ”Wadden Sea International Organ Competition” – en international orgelkonkurrence for unge talenter under 35 år. De indledende konkurrencerunder blev spillet på Marcussen-orglet i konservatoriets koncertsal i Esbjerg og P.G. Andersen & Bruhn-orglet i Vor Frelsers Kirke, Esbjerg. Finalerunden, hvor 3 finalister dystede om en samlet præmiesum på 250.000 kr., fandt sted i Ribe Domkirke d. 21/1, hvor hen ved 150 publikummer havde fundet vej. Uddrag fra finalekoncerterne blev efterfølgende bragt i Danmarks Radios P2.

Johann Adolph Scheibe – Orgelsonater

af Sven-Ingvart Mikkelsen, organist ved Sankt Markus Kirke, København

Der kendes kun ganske få danske orgelværker fra midten af 1700-tallet, og derfor er det interessant, når der pludselig dukker nogle triosonater op, skrevet i 1742 af Johann Adolph Scheibe, kongelig dansk hofkapelmester.

Mit første rigtige kendskab til Johann Adolph Scheibe går tilbage til år 2008, hvor jeg som en markering af 300 året for Scheibes fødsel dirigerede en opførelse af passionsoratoriet "Den døende Jesus", et storstilet værk for kor, solister og orkester med en varighed på mere end to timer.

Nekrolog - Ib Ingfred Bindel, 23. 6. 1933 - 5. 1. 2017

Af Christian Kampmann Larsen

Torsdag den 5. januar afgik Ib Bindel ved døden, 83 år gammel, og dermed sattes der et punktum for et usædvanlig frodigt liv i musikkens tjeneste.

Ib var uddannet ved Det Kgl. Danske Musikkonservatorium som pianist i 1954, elev af Hermann D. Koppel og Jean Doyen, og efterfølgende som organist i 1955 hos Emilius Bangert, Aksel Andersen, Ferrucio Viganelli og Anton Heiller.

Debat - Tæl de lyse timer

Af Per Nedergaard Hansen, organist ved Lindeskovkirken, Nykøbing Falster

Hvad skal jeg gøre for, at der i fremtiden uddannes organister? I decembernummeret svarede jeg, at jeg i praksis skal spille syngende, med vokalt legato. I januarnummeret svarede jeg, at jeg skal forpligtes i rollen som orgelunderviser.

Anmeldelse - Gudstjenesteegnede præludier med personlig signatur

Bo Grønbech: Otte små præludier for orgel. Forlaget Mixtur. Pris kr. 119,-

Otte små præludier. Bag den anonyme, nøgterne og noget farveløse overskrift gemmer sig en række kompositioner, der viser sig at tjene to formål ud over det indlysende at udbygge og forny repertoiret for os organister til brug i gudstjenesten:

1) Et bidrag til fejringen af 500-året for reformationen.
2) Et særligt fokus på landsbyorglet (med ét manual og måske uden pedal).

Komponisten har således taget udfordringen op med at få mest muligt ud af et instrument med store begrænsninger – og dog et helt og fuldgyldigt instrument.

Anmeldelse - Guds riges evangelium er sødt som honningkage

Niels Thomsen: Her vil ties, her vil bies. Forbrugervejledning til 17 Brorsonsalmer. Forlag: Books on Demand GmbH, København, Danmark. 119 sider. Pris kr. 75,-. Bogen kan bestilles i alle boghandler.
Forbrugervejledning til 17 Brorsonsalmer er en efterfølger til Forbrugervejledning til 28 Grundtvigsalmer. Begge bøger har et indbydende format, 13,5 x 21, 5, i bøjelig paperback.
På forsiden ses et billede, som er hentet fra titelbladet til Brorsons Svanesang. Det er svært at se, hvad det skal forestille. Man aner en olding med bare tæer, som spiller harpe. Baggrundsfarven, en sær gul farve, smutter med ind i selve billedet mellem to søjler.
Men det kræver forkundskaber umiddelbart at få mening ud af billedet, og det gør bogens forfatter ellers en dyd ud af ikke at forlange. Billedet er heldigvis forklaret på side 57.

Dansk Organist og Kantor Samfund - Vesterbrogade 57, 1.th. - 1620 København V - 33 79 16 85 - Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.